Chelsea-fans bedreigen arbiter met de dood

De Noorse scheidsrechter Tom Henning Ovrebo is gisteren na diverse doodsbedreigingen onder begeleiding van de politie uit Londen vertrokken. Hij haalde de woede van de voetbalfans van Chelsea op zijn hals na zijn rol in de uitschakeling in de halve finales van de Champions League door Barcelona.

Met zijn doelpunt in de blessuretijd schoot Andres Iniesta de Spanjaarden naar de eindstrijd. Na het duel reageerde onder anderen Didier Drogba met wilde gebaren en geschreeuw bij het verlaten van het veld zijn woede af op de scheidsrechter, omdat deze Chelsea minstens één strafschop zou hebben onthouden. In de tweede helft liet Ovrebo twee keer een handsbal in het strafschopgebied van Barcelona onbestraft. Aan de andere kant gaf hij Eric Abidal van de Catalaanse club een rode kaart, terwijl het er sterk op leek dat Chelsea-speler Nicolas Anelka over zijn eigen benen struikelde.

Ovrebo nam na de wedstrijd al zijn intrek in een ander hotel, omdat er werd gevreesd voor zijn veiligheid. Daarna is hij onder politiebegeleiding het land ‘uitgesmokkeld’.

Algemeen secretaris David Taylor van de Europese voetbalbond UEFA bestreed met klem de berichten over een complottheorie tegen Chelsea. De federatie zou opnieuw een Engelse finale in de Champions League willen vermijden. Manchester United is immers de andere finalist. Volgens een aantal spelers van Chelsea verklaart dit het slechte optreden van scheidsrechter Ovrebo. „Als het al iets is, dan is dit een mediacomplot tegen de UEFA”, aldus Taylor. „Dit maakt me kwaad, omdat het echt onzin is.” (ANP, AFP)