Brown declareert schoonmaakkosten voor broer

Het cynisme van veel Britten over hun politieke vertegenwoordigers heeft vanmorgen een nieuwe impuls gekregen met de publicatie van details van declaraties van premier Gordon Brown en andere prominenten op kosten van de belastingbetaler. Het gaat onder meer om huur, IKEA-badjassen en wc-brillen.

Dagblad The Daily Telegraph pakt vandaag uit met negen pagina’s over de declaraties van de afgelopen jaren. Daaruit rijst een beeld op van Lagerhuisleden die het declaratiesysteem naar hartelust manipuleren om er zelf zoveel mogelijk van te profiteren. Britse Lagerhuisleden ontvangen naar verhouding een bescheiden salaris, maar een weinig transparant declaratiesysteem biedt hen de gelegenheid dat via vergoedingen voor tweede woningen ruimschoots aan te vullen.

Minister van Justitie Jack Straw bij voorbeeld kreeg al een korting van 50 procent op de belasting die hij moest betalen over een woning in zijn kiesdistrict Blackburn. Niettemin declareerde hij de volledige belasting bij het Lagerhuis. Een foutje, erkende Straw naderhand.

Minister voor lokaal bestuur Hazel Blears goochelde eveneens. In één jaar vroeg ze vergoedingen voor drie verschillende woningen. Ze declareerde 5.000 pond (5.500 euro) voor meubilair in drie maanden. Minister van Financiën Alistair Darling gaf in vier jaar tijd vier keer een verschillende woning op als zijn tweede huis.

Premier Gordon Brown declareerde tussen 2004 en 2006 ruim 6.500 pond voor schoonmaakwerkzaamheden in een flat in Londen. Het geld moest worden overgemaakt naar zijn broer, een manager bij een groot Frans bedrijf. Een woordvoerder van Brown verklaarde dat de uitgaven conform de regels waren geweest. De premier en zijn broer hadden destijds dezelfde schoonmaker en zijn broer had Browns deel van de kosten voorgeschoten.