boekberichten

Shortlist van Gouden Strop is dit jaar zonder bekenden

De jury van de Gouden Strop heeft voor 2009 geen enkele ex-winnaar genomineerd. Geen van de vijf kanshebbers is zelfs eerder tot de finale doorgedrongen. De genomineerden zijn: Gauke Andriesse (Stilzwijgen), Luc Deflo (Lust), Bavo Dhooge (Stiletto Libretto), Marion Pauw (Daglicht) en Judith Visser (Stuk). Al enkele jaren gaan de de nominaties naar de gevestigde orde – Thomas Ross, Charles den Tex (beiden drievoudig winnaar), René Appel – en de vrouwelijke bestsellerauteurs Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Met haar keuze heeft de jury beide partijen buiten spel gezet. Ook verrassend is het aantal vrouwen (twee) en Vlamingen (twee). De Gouden Strop wordt sinds 1986 uitgereikt door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs aan het beste Nederlandstalige misdaadboek van het afgelopen jaar. De jury van 2009 – onder voorzitterschap van Agnes Jongerius – beoordeelde het recordaantal van 81 in het Nederlands geschreven misdaadromans. De winnaar wordt op 2 juni bekendgemaakt tijdens The Power of Plots, het boekenbal voor thrillerauteurs in Amsterdam. (GdV)

Brusselmans boos op sportprogramma

Schrijver Herman Brusselmans is ziedend op presentator Peter Vandenbempt van het sportprogramma Studio 1 van de Vlaamse televisiezender Eén. Vandenbempt zou Brusselmans niet langer willen als studiogast in de talkshow. Brusselmans heeft in een column in Het Laatste Nieuws het zwaar geschut ingezet tegen Vandenbempt, die slechts tijdelijk het programma presenteert, ter vervanging van Frank Raes. „Ik mag niet meer komen. De reden daarvan is te zoeken bij het omhooggevallen radiopresentatortje dat sinds een week of vier de jammerlijk afwezig blijvende Frank Raes is komen vervangen als anchorman.” Brusselmans geeft regelmatig zijn mening over het Belgisch voetbal in het programma, waar hij een duo vormt met oud-voetballer Gunther Schepens. In de uitzending van afgelopen zondag was Schepens echter een duo met oud-voetballer Gilles De Bilde en dat zit Brusselmans hoog, vooral omdat hij niet rechtstreeks over de verandering werd ingelicht. VRT-woordvoerster Diane Waumans zegt dat het logisch is dat een nieuwe presentator zijn eigen gasten kiest. (DL)

Onderzoek Google Book Settlement

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal onderzoeken of het Google Book Settlement niet indruist tegen de wet op de vrije mededinging, meldt persbureau Reuters. Het Book Settlement is de miljoenendeal tussen Google Book Search enerzijds en Amerikaanse auteurs- en uitgeversverenigingen anderzijds, over het copyright van digitaal aangeboden boeken. De afspraak wordt wereldwijd fel gekritiseerd. Voor Google zou met deze regeling de weg naar een informatiemonopolie wijd openliggen. Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of de klachten gegrond zijn. (HC)

Michael Ignatieff ook officieel partijleider

De Canadese auteur Michael Ignatieff is door zijn Liberale Partij in Canada officieel verkozen tot voorzitter. Daarmee wordt hij de belangrijkste oppositieleider tegen de conservatieve regering van premier Stephen Harper. (HC)

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman en Gert Jan de Vries

Lees meer berichten op: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl