Banken VS moeten 56 miljard ophalen

Tien Amerikaanse banken moeten voor in totaal bijna 75 miljard dollar (56 miljard euro) aan nieuw kapitaal binnenhalen. Dat is de uitkomst van de stresstesten die de Amerikaanse overheid heeft uitgevoerd bij negentien grote banken.

Met de test wil de Amerikaanse overheid nagaan in hoeverre de banken bestand zijn tegen verslechterende economische omstandigheden. Per bank wordt aangegeven wat de verliezen kunnen zijn als de economie blijft krimpen en de werkloosheid toeneemt. In de slechtste scenario’s kunnen de totale verliezen oplopen tot 600 miljard dollar, zo bleek gisteren bij de bekendmaking van de resultaten.

Minister Geithner van Financiën noemde de resultaten geruststellend en benadrukte dat geen enkele bank niet-solvabel is gebleken. Hij zei te verwachten dat banken weer geld gaan uitlenen. „Dit is slechts het begin. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat het financiële systeem in een sterke positie verkeert en het krediet kan verstrekken dat nodig is voor herstel”, zei Geithner.

De hoeveelheid extra kapitaal die banken moeten aantrekken, is lager dan analisten in de afgelopen weken hadden verwacht. Vijf grote landelijke en vier regionale banken hebben geld nodig. Zij hebben tot 8 juni om plannen om dat extra kapitaal aan te trekken, te laten goedkeuren door de toezichthouders. Als hun dat zelf niet lukt, is de overheid bereid opnieuw bij te springen. In het najaar stak de Amerikaanse overheid al voor 700 miljard dollar in de banken.

De stresstesten vormen een belangrijk onderdeel van het programma van de regering-Obama om het vertrouwen in het financiële stelsel te herstellen. Maar president Ben Bernanke van de Fed, het federale stelsel van centrale banken, zaaide gisteren verwarring door te zeggen dat de testen er ook voor zouden kunnen zorgen dat de overheid juist meer gaat interveniëren bij de banken.

Het diepst getroffen is de grootste bank van de VS, Bank of America, die eind vorig jaar zakenbank Merrill Lynch heeft overgenomen. Bank of America, die 33,9 miljard dollar nodig heeft, zei gisteren dat het nieuwe aandelen zal uitgeven, preferente aandelen zal omzetten in gewone, en mogelijk ook onderdelen zal verkopen.

Citigroup heeft eigenlijk 58 miljard nodig, maar heeft al eerder plannen ontvouwd hoe ze 52,5 miljard daarvan gaat binnenhalen door het verkopen van onderdelen en het omzetten van preferente in gewone aandelen. Wells Fargo, dat 13,7 miljard dollar bij elkaar moet krijgen, en zakenbank Morgan Stanley (1,8 miljard) kondigden aan nieuwe aandelen uit te geven.

Negen banken, waaronder JP Morgan Chase en de zakenbank Goldman Sachs, hebben niet meer kapitaal nodig. Een aantal daarvan maakte bekend zo snel mogelijk van hun staatssteun af te willen. Daarmee raken ze verlost van beperkingen, waaronder die op hun bonusbeleid. Creditcardmaatschappij American Express verzocht gisteren als eerste om haar steun te mogen afbetalen.

Commentaar: pagina 7

Stresstest: pagina 13