Aangename lichtheid uit Schotland

cd pop Camera Obscura: My Maudlin Career * * *
cd pop Camera Obscura: My Maudlin Career * * *

cd pop

Camera Obscura:My Maudlin Career * * *

De muziek van het Schotse Camera Obscura, zoals te horen op de nieuwe cd, is vanaf de eerste toon raak. Het licht echoënde geluid, dat verwijst naar Phil Spectors ‘Wall of Sound’, de nadrukkelijk recht-toe-recht-aan stijl van drummen, de hemelse koortjes, de dweperige zang met de licht ongeïnteresseerde ondertoon van zangeres Tracyanne Campbell die door de noten dwaalt alsof het een veld korenbloemen is.

De zeskoppige band met onder meer een trompetspeler, mandolinespeler en een organist, heeft verwantschap met het eveneens Schotse Belle & Sebastian door de zweem van onschuld en de vernuftige reconstructie van het jaren-zestig-geluid. Bij Camera Obscura, dat al in 1996 in Glasgow werd opgericht, heeft het even geduurd voordat de vorm gevonden was. Eerdere cd’s klonken te voorzichtig. Op My Maudlin Career is in nummers als Swans en French Navy juist een aangenaam losse stijl te horen. Alsof het ze allemaal ook weer niet te veel kan schelen. Het enige nadeel is dat de cd wat eenvormig wordt. Een dissonant is dan welkom.

    • Hester Carvalho