Zuid-Afrika zit in zijn maag met Bashir

Gisteren koos het Zuid-Afrikaanse parlement Jacob Zuma formeel als president, na de verkiezingszege van het ANC op 22 april. Aanstaande zaterdag wordt Zuma in Pretoria geïnaugureerd. Ook Omar al-Bashir is daar uitgenodigd. Maar het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt van harte dat de president van Soedan het feestje aan zich voorbij laat gaan. Zijn komst is „niet wenselijk”, zei een woordvoerder gisteren.

Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft in maart tegen Bashir een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden in Darfur, en als een van de ondertekenaars van het Statuut van Rome is Zuid-Afrika verplicht Bashir op te pakken. In 1998, tijdens het presidentschap van Nelson Mandela, speelde Zuid-Afrika een rol bij de totstandkoming van het statuut dat het Strafhof juridisch verankert. Soedan is lid van de Afrikaanse Unie en Zuid-Afrika meende dus geen andere keus te hebben dan Bashir voor zaterdag uit te nodigen. Maar een diplomatiek fiasco dreigt.

Zuid-Afrika weet dat het Bashir eigenlijk niet ongemoeid kan laten. „We hopen in het belang van de relaties tussen Zuid-Afrika en Soedan dat we geen onwelgevallige gebeurtenis krijgen”, zei de directeur-generaal van Buitenlandse Zaken gisteren, wat cryptisch.