Zacht weefsel in dinobot gevonden

Rotterdam. In een 80 miljoen jaar oud dijbeenbot van een eendenbekdinosaurus Brachylophosaurus canadensis zijn resten gevonden van bindweefsel. Dat bericht paleontoloog Mary Schweitzer van North Carolina State University in Science. Organisch materiaal van gestorven dieren blijft in fossielen meestal niet bewaard. Schweitzer publiceerde sinds maart 2005 twee artikelen in Science over de ontdekking van bindweefsel en rode bloedcellen in een 68 miljoen jaar oude Tyrannosaurus Rex. Die resultaten zijn omstreden. Critici probeerden aan te tonen dat het bindweefsel in werkelijkheid een bacteriële slijmlaag was. Ook is er in de monsters uit de T. rex-botten hemoglobine van struisvogels aangetoond. De monsters van de eendenbekdino heeft Schweitzer door twee onafhankelijke laboratoria laten testen. Ze deed haar uiterste best om te voorkomen dat botmonsters vervuild raakten.