Wie alcohol drinkt, droomt ongemerkt weg

Wie alcohol gedronken heeft, droomt niet alleen snel weg bij hetgeen hij aan het doen is – hij heeft dat bovendien niet in de gaten. Vaak roepen mensen zichzelf tot de orde als ze merken dat hun gedachten afdwalen, maar met een slok op lukt dat niet goed meer. Dat hebben Amerikaanse psychologen aangetoond in een onderzoek waarbij ze jonge mannen Tolstojs Oorlog en vrede lieten lezen, al dan niet na het consumeren van enkele drankjes. Nu is wegdromen bij literatuur niet zo erg, maar het gevaar is dat mensen met alcohol op ook snel wegdromen achter het stuur van hun auto.

De helft van de proefpersonen kreeg zoveel alcohol dat ze gemiddeld een promillage van 0,67 hadden. De controlegroep kreeg geen alcohol maar dacht van wel: de glazen roken naar wodka. Vervolgens moest iedereen Tolstoj lezen, op de computer. Af en toe kwam er een piepje en de vraag: was je er nog met je gedachten bij? Eh, nee, zeiden de alcoholdrinkers in een kwart van de gevallen – twee keer zo vaak als in de controlegroep. Iedereen moest ook uit zichzelf op een knop drukken als hij zich voelde afdwalen. Dat deden drinkers even vaak als nuchtere mannen.

De onderzoekers bieden fans van Tolstoj hun excuses aan.