Wethouder betuigt spijt voor schijn strijdige belangen

Den Haag, 7 mei. - Wethouder Henk Kool (sociale zaken, PvdA) van Den Haag heeft gisteren spijt betuigd over het gunnen van een betaalde klus aan een partijgenoot. Hij benaderde Constant Martini, oud-wethouder en voorzitter van de lokale PvdA, voor een onderzoek naar de toekomst van gesubsidieerde arbeid. Daarmee heeft Kool de suggestie van belangenverstrengeling gewekt, beseft hij nu. ”Dat had ik zo niet moeten doen”, verklaarde hij. Onder druk van zijn eigen partij en de overige wethouders heeft Kool de opdracht vorige week ingetrokken. De PvdA-fractie viel niet zozeer over de vergoeding die Martini, zelf voormalig wethouder in Den Haag, voor de klus zou krijgen (1.250 euro per dag). Belangrijker vindt de fractie dat de lokale partijvoorzitter een belangrijke rol speelt bij de kandidatenlijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Kool had al verklaard graag nog een periode door te gaan.