Waarom die afstand van 9,15 meter bij een vrije trap?

Thijmen Vissers uit Amsterdam kijkt graag voetbal en kent de regels. Hij vraagt zich wel af waarom spelers bij een vrije trap 9,15 meter afstand moeten houden?

Voetbal is ontstaan in Engeland. In het begin waren er weinig regels, je mocht zelfs de bal stoppen met je handen. Het leek eigenlijk meer op rugby. Langzaam evolueerde het spel tot de sport die we nu kennen en in 1863 werden de eerste wetten van het voetbal opgesteld – let wel: wetten, geen regels. Daarin stond onder meer dat de handen gebruikt mochten worden.

De minimale afstand van de tegenstanders bij een vrije trap staat in die wetten en omdat die oorspronkelijk zijn opgesteld in Engeland zijn alle afmetingen in Britse lengtematen. Die zijn wel vertaald in metrische equivalenten, maar uit respect voor het land van oorsprong zijn ze nooit aangepast of afgerond. Dat verklaart in elk geval waarom de afstand van een muurtje geen rond getal is, maar 9 meter en 15 centimeter: 10 yards, dat vonden ze in 1863 een mooie afstand.

Elke wedstrijd begint met een vrije bal: de aftrap. Daarbij moeten de tegenstanders minstens 9,15 meter afstand houden; ook die wet stamt al uit 1863. Niet toevallig is de straal van de middencirkel 9,15 meter. Om het niet moeilijker te maken dan nodig geldt dat voor alle vrije schoppen. Dus ook voor de penalty die in 1891 werd geïntroduceerd. En voor wie zich altijd al afvroeg waarom er nog een stukje cirkel aan het 16-metergebied zit: de afstand van die lijn tot de penaltystip is, jawel, 9 meter 15. Makkelijk voor spelers en scheidsrechter.

Overigens is het 16-metergebied eigenlijk een 16,5-metergebied (18 yards). Maar dat geheel terzijde.

Hanneke Rietberg

    • Hanneke Rietberg