Unilever ziet omzet en winst teruglopen

Prijsverhogingen hebben de omzet van Unilever niet kunnen redden. Consumenten in West-Europa mijden de A-merken van Unilever, waaronder Dove, Ola en Robijn. In opkomende markten bleven de kwaliteitsmerken relatief populair.

De omzet van Unilever daalde in de eerste drie maanden van het jaar 1 procent tot 9,5 miljard euro, ondanks wereldwijde prijsverhogingen van gemiddeld bijna 7 procent. De nettowinst van het Brits-Nederlandse bedrijf daalde ruim 40 procent tot 803 miljoen euro.

Prijsbewuste consumenten in West-Europa reiken in de supermarkt naar de onderste schappen met goedkopere huismerken. Het verkoopvolume van Unilever producten daalde 3,7 procent, terwijl de prijsverhoging van 1 procent in West-Europa milder was dan in de andere regio’s.

Unilever spreekt van „aanhoudend uitdagende marktomstandigheden” in West-Europa. De marktgroei werd hier sterker geraakt door de recessie dan elders. Unilever hoopt dit jaar marktaandeel te herwinnen door de introductie van nieuwe producten, zoals een nieuwe Dove deodorant die haargroei vermindert.

Juist in de opkomende markten van Azië, Afrika en Oost-Europa presteert Unilever relatief goed. Ondanks een gemiddelde prijsverhoging van ruim 10 procent bleven de verkoopvolumes vrijwel gehandhaafd. Deze regio is goed voor ruim een derde van de afzet. „Opkomende markten hielden stand, met dubbelcijferige groei”, meldde Unilever bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Bestuursvoorzitter Paul Polman verwacht dat de volumes vanaf het tweede kwartaal zullen stijgen doordat Unilever het tempo van innovaties gaat opvoeren.