Toch deeltijd-WW bij Alutech in Katwijk

Den Haag. De beslissing over deeltijd-WW ligt uiteindelijk bij de werkgever en de individuele werknemers. Instemming van de bonden is niet vereist. Dat staat in het besluit van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) over de invoering van deeltijd-WW. Bij een conflict kunnen vakbonden en werkgevers het ministerie vragen om bemiddeling in te roepen. Vorige maand mislukten de eerste onderhandelingen over invoering van deeltijd-WW bij het bedrijf Alutech in Katwijk, dat alsnog dreigde bijna de helft van de 140 werknemers te ontslaan. Alutech, bouwer van brandstoftanks voor vrachtwagens, wilde deeltijd-WW invoeren omdat de omzet van het bedrijf door de recessie met 70 procent daalde. De vakbonden gaven geen toestemming, ze eisten dat het loon van het personeel in deeltijd-WW tot 100 procent werd aangevuld. Gisteren zijn bonden en bedrijfsleiding het alsnog eens geworden over deeltijd-WW zonder aanvulling van het salaris.