Tientallen burgerdoden luchtaanval Afghanistan

In Afghanistan zijn tientallen burgers omgekomen bij luchtaanvallen door coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten op de Talibaan. Volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn bij de bombardementen, in de westelijke provincie Farah, ook vrouwen en kinderen gedood. De slachtoffers vielen tijdens gevechten maandag en dinsdag toen de huizen waarin zij schuilden werden bestookt.

Rohul Amin, gouverneur van Farah zei te vrezen voor honderd burgerdoden. Het hoofd van de politie in de provincie ging gisteren van een nog hoger aantal uit, op basis van mededelingen van het Rode Kruis en getuigenissen van lokale bewoners. Mochten de schattingen van de regionale autoriteiten kloppen dan gaat het om het bloedigste incident sinds de Amerikaanse invasie in 2001.

De Verenigde Staten zullen samen met de Afghaanse autoriteiten een onderzoek naar het incident instellen. Het probleem van burgerslachtoffers heeft geleid tot toenemende spanning tussen Afghanistan en de VS. De coalitietroepen beschuldigen de Talibaan ervan te opereren vanuit bevolkingscentra waardoor zij burgers bewust in gevaar brengen.

De Afghaanse president Karzai die momenteel in Washington is voor gesprekken met de Amerikaanse president Obama zal het probleem van de burgerslachtoffers bij luchtacties aan de orde stellen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zei gisteren het incident „zeer, zeer” te betreuren. Ze beloofde een onderzoek naar het bombardement.

Gisteren werd bekend dat de internationale coalitiemacht in Afghanistan een belangrijke Talibaan-commandant, Mullah Noorullah, heeft gedood. Dat gebeurde in de provincie Uruzgan. Dat heeft het Australische ministerie van Defensie in een verklaring laten weten.

Bij de operatie waren Australische speciale eenheden betrokken. Zij spoorden Noorullah en andere opstandelingen op in een ondergronds tunnelsysteem in Uruzgan en doodden hen. (AP, AFP, Reuters)