Slachtoffer loverboy klaagt school aan

Maria Mosterd, voormalig slachtoffer van een loverboy, eist 74.000 euro aan schadevergoeding en smartengeld van de Zwolse Thorbecke Scholengemeenschap.

Mosterd, bekend van het boek Echte mannen eten geen kaas waarin ze haar ervaringen beschreef, zegt dat de school niet heeft gezorgd voor een veilige leeromgeving en niet goed opgelet. Volgens haar advocaat had de school haar moeder moeten informeren toen ze vaak niet op school kwam opdagen. Mosterd roept via haar website oud-schoolgenoten op om zich bij haar te melden.

Onderwijsadvocaat Marg Janssen Van Doorne advocaten in Amsterdam betwijfelt of de claim van Maria Mosterd, voormalig slachtoffer van een loverboy, kans maakt.

Volgens Janssen kan de school pas aansprakelijk worden gesteld „als aantoonbaar kan worden gemaakt dat de school concrete signalen heeft gekregen en genegeerd. Als ze zien dat een spijbelende leerling bij het schoolplein in een dure auto stapt, moeten ze navraag doen en eventueel de politie inschakelen.’’ Volgens Janssen moet de school zich zo goed mogelijk inspannen voor een veilige school. ,,Daarbuiten is het een ander verhaal. Dan ligt het buiten het bereik van de school. Letterlijk’’

De Zwolse Thorbecke Scholengemeenschap zegt vertrouwen te hebben in een goed verweer.

In haar boek vertelt Mosterd ze dat ze op haar twaalfde op het schoolplein werd verleid door een jongen. Hij dwong haar vier jaar lang om seks met mannen voor geld te hebben. Ze werd regelmatig gedrogeerd en was getuige van drugsmokkel.