Shortlist Gouden Strop zonder bekenden

De jury van de Gouden Strop heeft voor 2009 geen enkele ex-winnaar genomineerd. Geen van de vijf kanshebbers is zelfs eerder tot de finale doorgedrongen. De genomineerden zijn: Gauke Andriesse (Stilzwijgen), Luc Deflo (Lust), Bavo Dhooge (Stiletto Libretto), Marion Pauw (Daglicht) en Judith Visser (Stuk).

Al enkele jaren gaan de de nominaties naar de gevestigde orde - Thomas Ross, Charles den Tex (beide drievoudig winnaar), René Appel – en de vrouwelijke bestsellerauteurs – Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Met haar keuze heeft de jury beide partijen buiten spel gezet. Ook verrassend is het aantal vrouwen (twee) en Vlamingen (twee).

De Gouden Strop wordt sinds 1986 uitgereikt door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs aan het beste Nederlandstalige misdaadboek van het afgelopen jaar. De jury van 2009 – onder voorzitterschap van Agnes Jongerius – beoordeelde het recordaantal van 81 in het Nederlands geschreven misdaadromans.

Regisseur Martin Koolhoven stapte kort voor de vaststelling van de shortlist wegens drukke werkzaamheden uit de jury en werd vervangen door Erik Brus. Dit heeft volgens organisator Vinod Singh van Passionate Bulkboek de procedure niet beïnvloed.

In het juryrapport staat dat „enkele hooggewaardeerde misdaadromans” niet waren ingestuurd. „Maar dit is niet ten koste gegaan van de gemiddelde kwaliteit.” Volgens Singh slaat dat onder anderen op Saskia. Al enkele jaren mijdt zij de Gouden Strop. Naast Noort zonden ook Ton Theunis, Baantjer, Arianne Meijer en Tess Franke niet of te laat in. De jury acht, aldus Singh, de gemiddelde kwaliteit van de resterende inzending echter zeer hoog.

De winnaar wordt op 2 juni bekendgemaakt tijdens The Power of Plots, het boekenbal voor thrillerauteurs in Amsterdam.

Recensie ‘Daglicht’ van Marion Pauw op nrc.nl/kunst

    • Gert Jan de Vries