Oppositie Georgië botst met politie

Politieagenten met schilden en wapenstokken zijn gisteravond in de Georgische hoofdstad Tbilisi gebotst met enkele honderden demonstranten van de oppositiepartijen. Bij die gewelddadige confrontatie zijn enkele tientallen mensen lichtgewond geraakt, onder wie oppositieleider Levan Gatsjetsjiladze.

Volgens Nino Boerdzjanadze, een andere kopstuk binnen de Georgische oppositie, heeft de politie rubberkogels gebruikt. Een daarvan zou haar zoon hebben geraakt. De Georgische autoriteiten ontkennen de beschuldigingen.

Het is voor het eerst sinds de oppositie op 9 april massaal de straat opging om het aftreden van president Saakasjvili te eisen, dat het tot een gewelddadige uitbarsting is gekomen. De afgelopen drie weken protesteerden demonstranten dagelijks voor het parlementsgebouw. Saakasjvili is sinds de desastreus verlopen oorlog met Rusland vorige zomer steeds meer onder druk komen te staan.

De demonstranten hadden zich naar het hoofdbureau van politie begeven om de vrijlating van drie medebetogers te eisen, die een dag eerder waren gearresteerd wegens vermeende mishandeling van een journalist. Voor het hek van het hoofdbureau kwam het tot een felle woordenwisseling, waarbij over en weer met stokken werd gegooid en gemept. Op Russische televisiebeelden was te zien hoe een aantal demonstranten met bebloede gezichten werden afgevoerd.

De politie probeerde de demonstranten tot kalmte te manen, wat niet hielp. Vervolgens werd naar de wapenstok gegrepen om te verhinderen dat de betogers het terrein rond het gebouw konden betreden. Enkele uren later begaven enkele duizenden demonstranten zich naar het parlementsgebouw om opnieuw het aftreden van de president te eisen. De belangrijkste oppositieleiders riepen de demonstranten daar op af te zien van geweld.

De laatste ontwikkelingen over de situatie in Georgië op nrc.nl/georgie