Obama: hulp voor 'AfPak' blijft cruciaal

Terwijl het oorlogsgeweld in Pakistan en Afghanistan aanhoudt, hebben de presidenten van die landen de Amerikaanse regering verzekerd dat ze Al-Qaeda blijven bestrijden. President Obama op zijn beurt zegde de twee leiders zijn steun toe.

Obama had zijn collega’s Zardari van Pakistan en Karzai van Afghanistan gisteren uitgenodigd voor een kleine top in Washington, om concrete afspreken te verbinden aan de nieuwe Amerikaanse strategie in de regio die in het diplomatieke jargon vaak als ‘AfPak’ wordt aangeduid. „We zijn hier bijeen als drie soevereine landen, verenigd door een gemeenschappelijk doel: het verslaan van Al-Qaeda en zijn extremistische bondgenoten in Pakistan en Afghanistan”, aldus Obama na afloop.

Obama had eerst in een apart gesprek met Karzai zijn condoleances aangeboden voor de dood van tientallen Afghaanse burgers, bij een bombardement, maandagavond, in de westelijke provincie Farah. Volgens het Rode Kruis en Afghaanse autoriteiten was het een Amerikaanse luchtaanval. Maar Washington is er nog niet van overtuigd dat dit de oorzaak van het drama is en heeft een onderzoek aangekondigd.

De afgelopen maanden is in Washington veel gesproken over de zwakke positie van zowel de Afghaanse als de Pakistaanse president, en over mogelijke alternatieven. Obama gaf echter duidelijk te verstaan dat hij „de twee gekozen leiders” steunt.

Wel verwacht hij dat ze meer werk maken van de bestrijding van niet alleen Al-Qaeda maar ook de Talibaan. Hij zei tevreden te zijn dat de twee „de ernst onderkennen van de bedreiging waarmee we geconfronteerd worden.”

Centraal in de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan staat het besef dat de problemen daar niet opgelost kunnen worden zonder Pakistan daarbij te betrekken. Talibaan- en Al-Qaeda-strijders kunnen nu na acties in Afghanistan makkelijk een heenkomen zoeken over de grens in Pakistan.

De problemen in Pakistan zelf wekken in Washington ook een groeiende bezorgdheid. De Talibaan heeft in Pakistan een steeds groter gebied onder controle. In de VS wordt gevreesd dat de instabiele Pakistaanse regering de veiligheid van de kernwapens niet kan garanderen. (Reuters, AP)

Persconferentie Obama via nrc.nl/buitenland