Mr. Spock is terug en Scotty ook

J.J. Abrams verfilmde opnieuw de serie Star Trek.

Het is een peperdure, maar geslaagde poging om een roestig filmmerk nieuw leven in te blazen.

Kirk versus Spock, om hun wrijving en vriendschap ging het in de oude 'Star Trek' en dus ook in de nieuwe.Spock wordt gevonden door een sluwe Kirk op een verre ijsplaneet. Scene uit de film Star Trek (2008) Directed by: J.J. Abrams Foto: UPI
Kirk versus Spock, om hun wrijving en vriendschap ging het in de oude 'Star Trek' en dus ook in de nieuwe.
Spock wordt gevonden door een sluwe Kirk op een verre ijsplaneet. Scene uit de film Star Trek (2008) Directed by: J.J. Abrams Foto: UPI

De sciencefictionserie Star Trek draait om onoplosbare puzzels, onmogelijke situaties en dodelijke dilemma’s. Maar altijd redt kapitein Kirk zijn ruimteschip U.S.S. Enterprise met branie en onorthodoxe invallen, en soms doet zijn strikt logische rechterhand mr. Spock dat met combineren en deduceren. Kirk versus Spock, de intuïtieve gokker versus de onkreukbare analist: om hun wrijving en vriendschap ging het in de tv-serie en de speelfilms van de ‘oude’ Star Trek. En dus ook in de nieuwe Star Trek, waarin regisseur J.J. Abrams hun karakters uitdiept.

Star Trek is een peperdure, maar geslaagde poging om een roestig filmmerk nieuw leven in te blazen. Tijdreiziger Nero, een Romulaanse kapitein van een mijnschip uit de verre toekomst, heeft een appeltje te schillen met de mensheid en zijn bondgenoten, de rationele Vulcans.

Met Nero, een kale Eric Bana met gezichtstatoeages, slaat Abrams vele vliegen in één klap. Na 43 jaar, 726 tv-episodes en tien speelfilms is de geschiedenis van het Star Trek-universum welhaast in marmer gehouwen: wie daar aan komt roept de woede over zich af van de vaste fans, de ‘Trekkies’. Abrams geeft zichzelf de vrije hand doordat de wrokkige tijdreiziger Nero dat universum grondig overhoop schopt. Kirk en Spock voorziet deze Nero van trauma’s die hun karakters reliëf geven – regisseur Abrams was als kind geen fan van Star Trek omdat hij zich moeilijk kon hechten aan de pompeuze Kirk en de dorre Spock.

De door de filmtrailers gevoede vrees dat de nieuwe Kirk een Bush-achtig, gewelddadig zwart-wit karakter krijgt, blijkt ongegrond: Kirk is arrogant, maar vooral sluw. Ook de rest van de bemanning blijft hetzelfde: de cynische arts Bones, de aardse Scotty van de machinekamer, het sexy hoofd communicatie Uhura, piloot Sulu en whizzkid Tsjekov. Een multiculturele bemanning met de Amerikaan Kirk ferm in de kapiteinsstoel.

Redt deze film Star Trek? De onbekende crew van de Enterprise heeft genoeg karakter en charisma, de film meer dan voldoende vaart en werveling om de gaten in het bomvolle plot te maskeren. Alles is ondergeschikt aan tempo. Zo rationaliseert men onzin niet langer met pseudowetenschappelijke uitweidingen. Daarvoor heeft de jeugd geen geduld.

Trekkies worden gepaaid met insidergrapjes en de terugkeer van de stokoude Spock, die zijn jeugdige versie komt bijstaan. Kirk vindt het oudje op een verre ijsplaneet, bevolkt door de minst overtuigende monsters die recent uit de computer zijn getoverd. Dat mag de pret niet drukken: Star Trek leeft.

Star Trek Regie: J.J. Abrams. Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana. In: 76 bioscopen. * * * *

    • Coen van Zwol