Magath volgt Rutten op als trainer Schalke 04

Felix Magath (55) volgt de ontslagen Fred Rutten komend seizoen op als trainer van Schalke 04. De huidige coach van VfL Wolfsburg tekent een vierjarig contract bij de voetbalclub uit Gelsenkirchen. Dat hebben de twee Duitse clubs gisteren bekendgemaakt.

Magath, die nog een doorlopend contract tot 2010 had, leidde Wolfsburg dit seizoen naar de eerste plaats van de Bundesliga. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Wolfsburg drie punten voorsprong op nummer twee Bayern München. Schalke 04 deed het onder Rutten een stuk minder en staat nu zevende.

Rutten tekende vorige maand een driejarig contract bij PSV, met ingang van komende zomer. Zijn trainerstaken bij Schalke 04 worden de rest van dit seizoen waargenomen door de assistenten Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck.

Magath werd begin 2007 nog ontslagen bij Bayern München, nadat hij de club twee seizoen achter elkaar naar het landskampioenschap en de nationale beker had geleid. Bayern ontsloeg vorige maand trainer Jürgen Klinsmann. Louis van Gaal van AZ zou de belangrijkste kandidaat zijn als opvolger.

Ook Martin Jol wordt genoemd als mogelijke nieuwe trainer van Bayern. De Nederlander is nu coach van HSV, waarmee hij vanavond het tweede halvefinaleduel in de UEFA Cup tegen Werder Bremen speelt. De ploeg uit Hamburg verdedigt een 1-0 voorsprong.

Jol kan op eigen veld weer beschikken over aanvaller Mladen Petric. De Kroaat, net hersteld van een blessure aan het scheenbeen, kwam gisteren op de training in botsing met doelman Frank Rost. Aanvankelijk werd gevreesd dat Petric opnieuw zou ontbreken, maar Jol zei dat de aanvaller kan spelen.

Jol sloot niet uit dat hij alvast traint op een strafschoppensessie, met het oog op de kleine voorsprong, door het doelpunt van Piotr Trochowski. „Misschien gaan we er nog op oefenen”, zei hij. „Maar dan wel achter gesloten deuren.” De UEFA-Cupfinale is op 20 mei in Istanbul.