Leger in Nigeria treedt op na stembuswoede

Militairen hebben gisteren met waarschuwingsschoten en traangas demonstranten verjaagd die woedend waren over vermeende stembusfraude in de Nigeriaanse deelstaat Ekiti. De hoofdstad van de deelstaat, Ado Ekiti, was vanochtend rustig, zo berichtten aanwezigen.

Afgelopen week werden in Ekiti deelstaatverkiezingen gehouden, die volgens oppositieaanhangers frauduleus zijn verlopen. De oppositieaanhangers werden woedend toen bleek dat de voorzitter van de kiescommissie verklaarde dat de kandidaat van regeringspartij PDP heeft gewonnen met een opvallend kleine marge van vierduizend stemmen. De oppositiekandidaat voor het gouverneurschap van Ekiti, Kayode Fayemi, noemt de uitslag een „travestie”, die hij zegt te zullen aanvechten voor de rechtbank.

De verkiezingen in Ekiti waren nodig nadat de uitslag van de deelstaatverkiezing in Ekiti twee jaar geleden ongeldig was verklaard vanwege stembusfraude. De partij PDP van president Yar’Adua won de verkiezingen in 2007 nadat op grote schaal fraude was gepleegd; zo werden in sommige kieslokalen complete stembussen voortijdig weggehaald. De kandidaat van de PDP, Segun Oti, won de verkiezingen maar hij werd uit zijn functie gezet toen de fraude aan het licht kwam. Door de opnieuw omstreden verkiezingen van afgelopen week, die nodig waren na een gerechtelijke uitspraak, zal Oti echter opnieuw gouverneur van Ekiti worden.

De verkiezingen vorige week werden door het hoofd van de kiescommissie opgeschort wegens fraude en zij nam uit protest ontslag. Maar schijnbaar onder grote druk trok zij haar besluit in en verklaarde gisteren Segun Oni tot winnaar. Leger en politie omsingelden daarop het hoofdkantoor van de oppositie en schoten met kogels en traangas op de woedende betogers.

De grootste corruptie in Nigeria vindt plaats op het niveau van de 36 deelstaten, miljarden dollars verdwijnen er naar netwerken van politici, zakenlui en ambtenaren. Politici financieren daarom in de deelstaten jonge militanten om tegenstanders te intimideren.