Lagere productie bij Airbus

Airbus zal dit jaar minder toestellen van het type A380 afleveren als gevolg van de economische crisis. Dit heeft de Europese vliegtuigbouwer gisteren bekendgemaakt.

Airbus verwacht dit jaar 14 superjumbo’s te zullen afleveren; eerder ging het bedrijf nog uit van 18. Voorlopig mikt Airbus op een productie van 20 A380’s in 2010, maar het bedrijf laat dit aantal afhangen van het verloop van de economische crisis. „Wegens de huidige economische omstandigheden en omdat sommige klanten hebben gevraagd om uitstel van leveringen, hebben wij ons leveringsschema voor dit jaar en volgend jaar aangepast”, zei Airbus gisteren in een verklaring.

Tot nu toe hebben drie maatschappijen de A380 in gebruik genomen: Singapore Airlines, Emirates uit Dubai en het Australische Qantas. Maar de drie hebben moeite om de stoelen te vullen. De A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld – elk vliegtuig biedt plaats aan ongeveer 500 passagiers. Emirates zette de A380 in op een verbinding met New York, maar is hiermee weer mee gestopt omdat het aantal passagiers op de route sinds eind 2008 sterk is teruggelopen. De Arabische maatschappij is ook de grootste klant voor de A380: Emirates bestelde 58 van deze vliegtuigen bij Airbus. Qantas maakte vorige maand bekend een eerdere bestelling van 4 A380’s op te schorten.

De orders voor nieuwe vliegtuigen bij Airbus en concurrent Boeing zijn dit jaar over de hele linie sterk gedaald.