Kindle DX: extra grote ebookreader voor kranten

Ebookreaders mogen dan aan populariteit winnen, ze zijn nog niet altijd geschikt om grotere formaten op te lezen. Daarom heeft online boekwinkel Amazon een nieuwe versie van de Kindle ontwikkeld: de Kindle DX. Met een scherm van 9.7 inch is het apparaat beduidend groter dan de huidige versie (6 inch). Ideaal voor kranten, denkt de

Kindle DX

Kindle DXKindle DX

Ebookreaders mogen dan aan populariteit winnen, ze zijn nog niet altijd geschikt om grotere formaten op te lezen. Daarom heeft online boekwinkel Amazon een nieuwe versie van de Kindle ontwikkeld: de Kindle DX. Met een scherm van 9.7 inch is het apparaat beduidend groter dan de huidige versie (6 inch). Ideaal voor kranten, denkt de Amerikaanse pers.

De Kindle DX (489 dollar / 367 euro) wordt dan ook flink gesponsord door Amerikaanse kranten. Onder meer The New York Times,  Washington Post en Boston Globe geven hun lezers korting op het apparaat, dat in de winkel 489 dollar (367 euro) moet gaan kosten. De kranten proberen zo nieuwe abonnees te winnen, ook op plekken waar de krant niet bezorgd wordt. Het abonnement kost ongeveer tien euro per maand, vele malen goedkoper dan een abonnement op de papieren krant.

Kleine en grote Kindle met New York Times

Kleine en grote Kindle met New York TimesKleine en grote Kindle met New York Times

Kranten in de VS hebben het moeilijk tijdens de huidige crisis. Er wordt weinig geadverteerd en veel abonnees haken af omdat nieuws ook op internet te vinden is. De Kindle zegt het beste van beide werelden te bieden. De gebruiker kan zijn eigen boeken lezen (er is ruimte voor 3.500 titels), maar heeft ook toegang tot internet, blogs mail en nieuws van gerenommeerde kranten.

Het grote scherm van de DX moet krantenlezers een betere digitale ervaring geven. Het nadeel: de kleine Kindle is een handig apparaatje dat je in je bagage gooide zonder erbij na te denken. De iPod van de literaire wereld, werd ie al genoemd - mede dankzij het witte uiterlijk. De DX is met een lengte van 26 cm en een gewicht van ruim een halve kilo  minder handzaam.

Net als de kleine Kindle beschikt de DX  over een mobiele internetverbinding, die de reader draadloos synchroniseert (‘Whispersync’). Momenteel werkt dat alleen op het Amerikaanse mobiele netwerk. Wie zich elders op de wereld bevindt  zal boeken, kranten en pdf-documenten alleen via een computer kunnen synchroniseren. Een wifi-verbinding ontbreekt ook op dit model. Amazon rekent geen extra geld voor de dataverbinding, maar wel voor het geautomatiseerde omzetten van documenten via het zogeheten Whispernet. Ook zit er volgens deze site een meer dan gezonde winstmarge op de kleinere Kindle II.

De Kindle is in tegenstelling tot andere bookreaders geen open systeem. Andere documenten moeten eerst worden omgezet in een ander bestandsformaat om ze te kunnen lezen.

Ook NRC Handelsblad is op ebook verkrijgbaar, op de iLiad reader. Bekijk voor andere ebook-alternatieven deze vergelijking van Vincent Everts.

specificaties:

  • scherm: 9.7″ E-ink  1200 x 824 pixel resolutie op 150 ppi, 16 grijstinten.
  • Gewicht: 18.9 ounces, ruim 500 gram.
  • Opslag: 4 GB, 3.,3GB voor opslag boeken etc
  • Accu: vier dagen met draadloze verbinding aan, zonder draadloze verbinding twee weken. Oplaadbaar in 4 uur.
  • Audio: 3.5mm stereo audio jack, ingebouwde stereo speakers.
  • Formaten: Kindle AZW, PDF, TXT,  MP3, HTML, DOC, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP door middel van conversie.
    • Marc Hijink