Judoka Dennis van der Geest per direct gestopt

Judoka Dennis van der Geest (33) beëindigt per direct zijn loopbaan. Dat heeft de vechtsporter vanmiddag bekendgemaakt bij een persconferentie van de Nederlandse judobond in Nieuwegein. Van der Geest behaalde de afgelopen jaren mede door blessures geen aansprekende internationale prestaties. De judoka uit Velserbroek lijkt dit seizoen definitief de nationale concurrentiestrijd in de gewichtsklasse boven 100 kilogram te hebben verloren van Grim Vuijsters.

Van der Geest behaalde het grootste succes in zijn judocarrière in 2005, door in Kaïro de wereldtitel in de open klasse te winnen. Dat was ook meteen zijn laatste internationale succes. De zoon van de huidige technisch directeur van de judobond Cor van der Geest won bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene een bronzen medaille. Ook werd hij twee keer Europees kampioen, behaalde hij met zijn Haarlemse club Kenamju twee keer de Europa Cup voor teams en werd hij tien keer op rij Nederlands kampioen.

Mede door zijn prestaties op de tatami werd Van der Geest de bekendste Nederlandse judoka. Hij is dj en treedt op in televisieprogramma’s en -reclames.

Met moeite wist Van der Geest zich vorig jaar te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Peking. Zijn concurrent Vuijsters voldeed ook aan de eisen en behaalde zelfs betere klasseringen bij wereldbekerwedstrijden. Voor de judobond was Van der Geest echter de enige olympische kandidaat, op basis van zijn prestaties in het verleden. Vuijsters probeerde tevergeefs bij de voorzieningenrechter in Utrecht het startbewijs te behalen.

Van der Geest werd in augustus in Peking al in de eerste ronde uitgeschakeld met een zware elleboogblessure. De partij tegen de Rus Tamerlan Tmenov bleek zijn laatste. Vuijsters behaalde twee weken geleden een zilveren medaille bij de Europese kampioenschappen in Georgië en maakt de meeste kans op deelname aan de WK van eind augustus in Rotterdam.

Van der Geest, die eerder dit seizoen aangaf dat hij blessurevrij en tien kilogram lichter in training was voor de wereldbekerwedstrijd van deze maand in Tunesië, besloot daarop te stoppen.