Journaal gunt koningin op 4 mei meer applaus

Tijdens de toespraak die burgemeester Cohen van Amsterdam op 4 mei hield kreeg koningin Beatrix spontaan applaus. Cohen zei dat we ons „dit jaar in het bijzonder gelukkig prijzen met haar aanwezigheid”. Net toen hij aan zijn volgende zin begon, kwam er applaus voor de aanwezigheid van koningin Beatrix op de Dam, zo kort na de aanslag in Apeldoorn.

De steunbetuiging van het publiek was het eerste onderwerp in het NOS Journaal dat volgde. Maar het applaus duurde daarin ineens een aantal seconden langer dan in het echt. Wat was er aan de hand?

Volgens Marcel Gelauff, adjunct-hoofdredacteur van het Journaal, was de reden voor de verlenging van het applaus technisch. „Zeker niet bedoeld om de koningin te steunen.” Het item was een samenvatting, zegt hij. „De seconden stilte tussen de woorden van Cohen en de start van het applaus zijn er ook uitgeknipt.” Toen aan het einde van de samenvatting het geluid ‘op’ was, plakte een redacteur nog een klein beetje applaus onder de beelden. Dat gebeurt vaker, zegt Gelauff, bijvoorbeeld omdat geluid dat abrupt stopt of begint, de kijker afleidt van de inhoud. „Maar in dit geval had het juist niet gemoeten”, zegt hij. „Hier vormde het geluid het nieuws.”