Job Cohen heeft een eigen concertserie

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft voor het nieuwe seizoen in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ een vijfdelige concertserie samengesteld: ‘De keuze van Job Cohen’. De Amsterdamse burgemeester is een frequent bezoeker van concerten in het Concertgebouw en het Muziekgebouw, dat vier jaar geleden werd geopend. Ook schrijfster Anna Enquist en ‘Dichter des Vaderlands’ Ramsey Nasr stelden soortgelijke series samen uit het bestaande aanbod van het Muziekgebouw.

Het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft dankzij een hogere subsidie van de gemeente Amsterdam in het volgende seizoen een bredere, meer eigentijdse en internationaal georiënteerde programmering, zo maakte directeur Tino Haenen gisteren bekend. In de Donderdag-serie zijn er twaalf concerten van buitenlandse ensembles als het Ensemble Modern en Klangforum Wien. Het aandeel van Asko/Schönberg is verkleind tot drie concerten als gevolg van de subsidievermindering door het Fonds voor de Podiumkunsten+.

Het Muziekgebouw gaat meer samenwerken met zalen en festivals voor eigentijdse muziek in Nederland en het buitenland. Daardoor worden concertprogramma’s vaker uitgevoerd.

Een aanwinst is de installatie van het 31-toons Fokker Orgel in de Bam-zaal. Het orgel dateert uit 1950 en produceert per octaaf 31 microtonen, een idee van de 17de-eeuwse uitvinder Christiaan Huygens. Het orgel stond tot nu toe in het Haarlemse Teylers Museum. Er is voor gecomponeerd door onder anderen Peter Schat, Jan van Dijk en Henk Badings.