Italiaanse mannen

De uiterst vermakelijke rel tussen Berlusconi en zijn vrouw over een niet zo onaantrekkelijke jonge dame toonde nog eens aan welke wonderbaarlijke combinatie van eigenschappen de conservatieve politicus Berlusconi in zich verenigt. Hij kan in één politiek leven zowel het gezin hooghouden als de playboy uithangen. Zoiets kan alleen in Italië, denk je dan.

Stereotypen zijn amusant, maar eigenlijk kunnen ze niet. Ze hebben het voordeel dat ze de wereld overzichtelijk houden. (Alle Belgen zijn dom). Maar ze werken ook discriminatie in de hand. (Alle Marokkaanse jochies …). Voorvechters van verbroedering der naties proberen ze daarom met kracht te ontzenuwen.

Het beste tegengif, beweren zij, is informatie. Wie wel eens gelachen heeft om een Duitse komiek kan niet meer beweren dat Duitsers geen humor hebben. (Zie voor Duitse humor de inmiddels klassieke videoclip Der Bonker op youtube.) Confrontatie met verscheidenheid, zo wil de theorie, dwingt tot nuancering.

Toch helpt extra informatie niet altijd. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkling (OESO) in Parijs, de club van 30 geïndustrialiseerde landen, deed onlangs onderzoek naar vrijetijdsbesteding. De resultaten verbazen net zo min als de nationaliteit van Berlusconi.

Wie besteden dagelijks verreweg de meeste tijd aan eten? Precies. De Fransen. Ze zijn twee uur per dag kwijt aan maaltijden, bijna twee keer zo lang als Amerikanen, Canadezen of Mexicanen. Twee andere nationaliteiten met een respectabele culinaire reputatie, Belgen en Italianen, komen dagelijks op een uur en vijftig minuten. Wie zit er het kortst aan tafel? Exact: de Brit.

Nog eentje. Waar hebben mannen en vrouwen evenveel vrije tijd? Inderdaad, in het geëmancipeerde Noord-Europa, in Noorwegen. Waar hebben mannen veel meer tijd dan vrouwen? Juist. In katholieke streken. De Poolse man komt niet slecht weg, maar de beste arrangementen hebben de Italiaanse mannen. Zij hebben 80 minuten per dag meer ter beschikking voor hobby’s dan Italiaanse vrouwen.

Stereotypen zijn niet alleen flauw, ze zijn ook onuitroeibaar.

Michel Kerres

    • Michel Kerres