Helmloos leven

‘Er zijn zelfs mensen die hun kinderen op een matras met metaal erin laten slapen. Hoe kúnnen ze zoiets doen?” De babyspullenverkoper staart me verbouwereerd aan. „Ik bedoel: dat magnetisme! Terwijl die kinderen zó open zijn tegenwoordig! Nee, jullie moeten een duolatexmatrasje hebben.”

Geen betere prooi voor commercie dan aanstaande ouders. Die willen immers het beste voor hun kind, zijn onbekend met de nieuwe branche en zullen het zichzelf nooit vergeven als de aanschaf van ondeugdelijk materieel tot gruwelijke taferelen leidt.

Nadat ik besluit dat mijn kind dus vanaf een ‘duolatexje’ de wereld gaat verkennen, spreek ik ervaren ouders die me haast uitlachen. Volgens de een heb je geen ledikant nodig, want een baby slaapt „gewoon bij jullie in bed”. Een ander zweert bij een ordinair reiswiegje. Bij de keuze van alle andere babyartikelen herhaalt dit orkest van adviezen en opinies zich.

Inmiddels herken ik hier een universeel dilemma in. De overheid zou het zich nooit vergeven hebben als Beatrix of Máxima tijdens de 4 meiherdenking op de Dam beschoten was. Om dezelfde reden worden telkens na één telefoontje scholen en winkelcentra ontruimd. Hoeveel geld hebben beveiligingsbedrijven al verdiend aan 30 april, 6 mei, 2 november en 11 september?

Kennis is macht, schreef Francis Bacon, maar kennis is vooral: angst en verantwoordelijkheid. Wie eenmaal wéét dat matrasmetaal, zwarte Suzuki’s, en achtergelaten reiskoffers rampen kunnen ontketenen, is bereid veel te betalen om het noodlot af te wenden.

Commerciële partijen hebben er belang bij de angst te stimuleren, totdat je niet meer weet wanneer die overtrokken is. Ik woon in een ambassadebuurt. Rond de speeltuintjes zie ik veel Amerikaanse kindjes fietsen, ingepakt met helmen en kniebeschermers, als kleine hemofiliepatiëntjes. Die ouders kun je uitlachen, maar wat als jij je kind zonder helm laat fietsen en hij hersenletsel oploopt? Die kans is… tja, even klein als dat je met Koninginnedag door een auto geschept wordt.

Als je eenmaal weet dat dit kan, zul je die kennis moeten blokkeren. Als je tenminste ontspannen en helmloos wilt leven.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts