Gretta Duisenberg en Buurman Bezemsteel

Het ging heel snel, maar als ik mij niet vergis is Gretta Duisenberg gisteren schuldig bevonden aan twee van de drie aanklachten tegen haar. (1) Ze steunt Hamas: ja. (2) Ze zaait haat tegen Joden: nee. (3) Ze maakt zich schuldig aan antisemitisme: ja. Mr. Gerard Spong pleitte zich drie keer in de rondte voor ‘onschuldig’ op alle aanklachten, maar zijn retorisch vermogen heeft de burgerjury niet overtuigd.

Spong is de grote man in Advocaat van de Duivel (AVRO). Hij verdedigde daarin eerder Osama bin Laden, de paus, Rijkman Groenink. En met succes. Ja, laat dat maar aan Spong over. En aan het format van het programma. Hoe kan binnen 23 minuten pleittijd nou een serieus oordeel worden geveld? Spong is bijna constant aan het woord en zijn bewijzen bestaan uit flarden tv-fragmenten met of over Gretta Duisenberg. Spong is zo’n goede strafpleiter dat hij met hetzelfde ‘bewijs’ ook drie keer schuldig zou kunnen pleiten. De advocaat krijgt verweer van twee personen. Hun rol is echter zo ondergeschikt, dat van een eerlijke strijd geen sprake is.

Als bewijs tegen de aanklacht dat Duisenberg antisemitisch is, toont Spong een filmpje waarin iemand zegt: „Ik denk dat er geen enkel bewijs is voor het feit dat ze een antisemiet is.” IJzersterke bewijsvoering! Opponent rabbijn Lody van de Kamp verzucht: „Ik zou bijna het woord demagogie in de mond nemen.” Dat zou volkomen terecht zijn. Maar Spong vindt van niet: „Die getuige komt uit onverdachte hoek. Hij is een Jood!” Van de Kamp sputtert nog, maar het is al tijd voor het eindoordeel van de vijfkoppige jury. Weer een half uur tv gevuld.

Eerder op de avond zagen we de geridderde Rijdende Rechter mr. Frank Visser. Hij was voor de achtste aflevering van Recht in de Regio in Zwolle, om mensen te adviseren in hun juridische zaakjes. Dit NCRV-programma heeft een Tussen Kunst & Kitsch-achtige opzet: iedereen met een geschil kan vrij inlopen. Visser velt geen eindoordeel, zoals in De Rijdende Rechter, hij luistert en adviseert alleen.

Visser is ook in deze serie zeer opgewekt en hij legt helder uit wat er schort aan een zaak. En die zaken zijn soms zeer amusant. Mevrouw Guldemond heeft een conflict met de buren over een hek op de gezamenlijke oprit. Uit alles blijkt dat mevrouw de zaak nooit zou winnen bij een rechter. Visser laat haar maar praten: „Toen was ik zó bang voor buurman. Ik vind het griezelige mensen. Ze doen zulke enge dingen. Hij wordt in de buurt Jaap Bezemsteel genoemd.” Wilt u uw conflict wel echt oplossen, vraagt Visser. „Ja, ik wil het opgelost hebben, maar op mijn manier!” Oh, glundert Visser, maar dat kan niet allebei, zegt hij streng. Mr. Visser is een joviale vent, maar ook altijd rechtvaardig.

    • Peter Leijten