Fantaseren over Chopin als operacomponist

Klassiek Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Daniel Harding m.m.v. Lang Lang. Gehoord: 6/5 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 7/5. Radio 4: 17/5 14u15.****

Megaster Lang Lang (26) bewijst dat een pijlsnelle muziekcarrière kan samengaan met gedegen kennis van diepere muzikale lagen. Hij is niet alleen een pianistisch showbeest met een even goed ontwikkeld gevoel voor commercie als zijn vingervlugheid. In recitals toont hij zich een gevoelig dichter met een steeds rijkere vocabulaire.

Met meer twijfels omgeven is de al even voorspoedige loopbaan van de Britse dirigent Daniel Harding (33). Sinds zijn debuut als 21-jarige bij de Berliner Philharmoniker werkt hij aan een imposant cv, maar soms ontbreekt hem de rust om alle verborgen schatten aan de muziek te ontfutselen. Des te opvallender is zijn rol als begeleider deze week bij het Concertgebouworkest in Lang Langs lieveling, het Tweede pianoconcert van Chopin. Volgens Lang is het langzame deel het ‘allermooiste dat ooit voor piano werd geschreven’. Kennelijk vond Chopin dat zelf ook, en nam hij daarom genoegen met een berucht onbeduidende orkestpartituur.

Harding laat het daar niet bij zitten: vanaf de orkestrale inleiding zit hij bovenop de noten en deint het orkest met elk zuchtje mee. Dankzij het open vizier waarmee Lang de muziek tegemoet treedt, leidt die aandachtige aanpak tot een hernieuwd pianoconcert, waarbij de kristalheldere lijnen van de pianist volledig mengen met de anders zo bleke orkestkleuren. Niet alleen leek de componist gisteravond opeens een intelligent orkestrator, het Larghetto werd zo eensgezind dramatisch vertolkt dat men kon fantaseren over Chopin als operacomponist.

Na die sprankelende eerste helft viel de Tweede symfonie van Brahms zwaar op de maag, met een verzorgde maar verzadigde klank en een timbre van het donkerste bruin. In het bombastisch gespeelde slotdeel walst Harding over de magie heen. Toch maakt zijn grillig slepende interpretatie van het Allegretto ook nieuwsgierig naar zijn Eerste van Mahler, volgend seizoen de aftrap van een tweejarige Mahlercyclus bij het Concertgebouworkest.

    • Floris Don