Europees Parlement stemt voor vrije toegang tot internet

rotterdam. Het Europees Parlement houdt voet bij stuk in de strijd tegen de Franse Three strikes out-wet. Dit is een voorstel dat het mogelijk maakt om illegale downloaders zonder tussenkomst van de rechter van internet te weren. Gisteren sprak het parlement zich opnieuw in meerderheid uit voor amendement 138. Daarmee bepaalt het parlement dat vrije toegang tot internet een fundamentele vrijheid van Europese burgers is. Een eerdere compromistekst liet in het midden of het Franse plan voortgezet kon worden. De ministerraad verzet zich tegen amendement 138. Als de raad zich blijft verzetten, moet het nieuwe parlement, na de Europese verkiezingen, opnieuw met de ministers onderhandelen. Het parlement laat de deur open voor netdiscriminatie. Dat betekent dat het internetproviders niet verboden wordt om zelf te bepalen welke sites en diensten ze doorgeven aan abonnees. Individuele lidstaten mogen netdiscriminatie wel verbieden.