EU houdt verbod op hormoonvlees uit VS

De import van Amerikaanse hormoonvlees blijft in Europa verboden. In ruil daarvoor mag de VS de komende vier jaar meer ‘gewoon’ rundvlees belastingvrij exporteren naar de EU.

Dat is de voorlopige oplossing die de VS en de EU gisteren hebben bereikt in het langlopende conflict over Amerikaans hormoonvlees. De EU voorkomt daarmee dat de VS als straf extra importheffingen op Europese voedselproducten leggen. De VS hadden 9 mei als ultimatum gesteld.

In de VS is het gebruikelijk dat runderen worden behandeld met groeihormonen, maar in de EU is dat verboden. De EU stelt dat een van de gebruikte hormonen (oestradiol 17) zeker kanker veroorzaakt en genen beschadigt, terwijl het een vijftal andere nog aan nader onderzoek onderwerpt en ondertussen uit voorzorg ook verbiedt.

De VS hebben het verbod altijd betwist als een oneerlijke handelsbelemmering. Elf jaar geleden gaf de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de VS toestemming om als strafmaatregel invoerbelasting ter waarde van 116,8 miljoen dollar te heffen op Europees voedsel.

Als compensatie voor handhaving van het Europese verbod op hormoonvlees krijgen de VS de komende drie jaar een extra quotum van 20.000 ton (bovenop het huidige quotum van 11.500 ton) hormoonvrij rundvlees dat jaarlijks belastingvrij naar de EU kan worden geëxporteerd. In het vierde jaar stijgt het extra quotum tot 45.000 ton.

Daar staat tegenover dat de VS de komende drie jaar sancties tegen de EU handhaven ter waarde van 37,8 miljoen dollar. In het vierde jaar zullen deze verdwijnen. Een „pragmatische weg vooruit” stelde eurocommissaris Catherine Ashton (Handel) gisteren in een schriftelijke verklaring.