De genezer is een ster

Babaji, An Indian Love Story

Regie: Jiska Rickels. In: 7 bioscopen. * * *

De kruidendokter Babaji leeft in een straatarm Indiaas dorp. Hij verwerft nationale bekendheid als hij besluit om zijn vrouw, tegen de hindoegebruiken in, niet te cremeren maar te begraven op zijn erf en elke dag een paar uur in het nog lege graf naast haar te gaan liggen. Regisseur Jiska Rickels sprak met de oude man en volgt hem bij dagelijkse beslommeringen, als hij medische adviezen geeft aan de dorpsbewoners. Ze sprak verder met de journalist die de man tot een beroemdheid maakte: hij heeft het er steeds over dat Babaji nu een ster is, en dat hij zelf ook een ster is geworden dankzij zijn verhaal. Dat levert een aardig beeld op van de merkwaardige symbiose tussen de moderne en traditionele kanten van de Indiase samenleving. De traditionele Indiase muziek is prachtig. Maar heel veel meer dan een aandoenlijk en onderhoudend portret van een zonderling is de film niet.

    • Peter de Bruijn