De Craeyvangers gaan naar Londen

De Londense kunsthandelaar Johnny van Haeften heeft gisteren bij Christie’s in Amsterdam tien portretten van een complete zeventiende-eeuwse Nederlandse familie gekocht.

Het gaat om portretten van de Arnhemse rentmeester Willem Craeyvanger, zijn vrouw Christine van der Wart en hun acht kinderen. De portretten van de oudste vier kinderen zijn van de hand van de befaamde Zwolse schilder Gerard ter Borch (1617-1681). Van Haeften betaalde voor de tien schilderijen in totaal 879.000 euro, ruim het dubbele van de laagste richtprijzen.

In museumkringen werd gevreesd dat het unieke ensemble uiteen zou vallen, omdat Christie’s de portretten om commerciële redenen verdeeld had over drie kavels. „We zijn heel blij dat dat niet is gebeurd”, zegt een woordvoerder van het veilinghuis. Met toestemming van de eigenaren van de doeken, de familie Van Limburg Stirum, had Christie’s vier maanden geprobeerd de tien portretten aan een Nederlands museum te verkopen. Toen dat niet lukte werden de doeken alsnog geveild.

Van Haeften zegt dat hij ze als groep wilde redden. „Het zou zonde zijn om ze te scheiden. Ik neem nu eerst de tijd om ze te onderzoeken en schoon te maken. Ik vermoed dat sommige door familieleden van Ter Borch zijn geschilderd.” Hij heeft nog geen koper op het oog. „In een ideale wereld blijven de Crayvangers bij elkaar, maar het is geen absolute voorwaarde voor de verkoop.”

Lees over de tien Craeyvangertjes op nrc.nl/kunst