De cavalerie komt altijd op tijd

Merkwaardige volgorde om boeven te vangen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft er drie dagen over gedaan om het publiek te waarschuwen tegen een onbetrouwbare aanbieder van allerhande beleggingsproducten, die ‘gegarandeerd’ hoge rendementen beloofde. Een malafide instelling, die door surséance al een kleine maand uit de lucht is bovendien.

Maandagavond liet de AFM via het ANP weten dat er aanstonds een tiental grote fraudezaken rond verdachte beleggingsinstellingen bekend zou worden gemaakt. Het hoofd van de afdeling ‘Integriteit’ noemde geen namen, maar liet wel weten dat het in twee gevallen om grote bedragen ging. Een verdachte club had 40 miljoen euro bij particuliere beleggers opgehaald, een ander wel 70 miljoen. Goh, vertel eens verder. Maar de integriteitfunctionaris wilde geen nadere details verstrekken.

Er lopen rovers door de stad, maar de politie zegt nog even niet waar.

Gisteren, aan het eind van de ochtend, verspreidde de AFM een persbericht dat ze een zware sanctie heeft opgelegd aan beleggingsfonds Partrust uit Breda, een last onder dwangsom. En men heeft aangifte bij Justitie gedaan op verdenking van fraude. Partrust heeft niet duidelijk kunnen maken wat er met de 40 miljoen euro is gebeurd die het bij 240 beleggers heeft opgehaald. De maatregel bleek al op 15 april te zijn afgekondigd, omstreeks het moment waarop Partrust uitstel van betaling aanvroeg omdat het niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Daar waren beleggers al enige maanden achter.

De AFM-sanctie, waarvan een alarmsignaal moet uitgaan, is zo bezien een wassen neus. Dat is helemaal het geval als klopt wat De Telegraaf vanochtend schreef: de AFM was al sinds 2004 op de hoogte van onregelmatigheden bij Partrust. Sinds 2003 loopt er bovendien strafrechtelijk onderzoek tegen de directie van het bedrijf, omdat zij zonder vergunning beleggingen verkocht.

Behalve de ochtendkrant waarschuwen ook andere media en advocaat Dion Bartels al maanden openlijk voor beleggingsinstellingen waar het riekt, waaronder Partrust.

De AFM verschuilt zich achter gebrek aan bevoegdheden – die inmiddels zijn verruimd. Had ze Justitie dan niet kunnen tippen? Het OM heeft allicht andere motieven om niet in te grijpen. Het trackrecord in financiële fraudezaken is bedroevend mager, getuige de recente niet-ontvankelijkheidverklaring in de tulpenbollenfraude (schade: 80 miljoen) rond het fonds Novacap.

Johan Cruijff zou zeggen: zaken die je niet aanspant, kun je ook niet verliezen.

Philip de Witt Wijnen