Clubs strijden om opvolger

Ajax en AZ lijken de strijd met elkaar aan te moeten gaan om een geschikte opvolger voor respectievelijk Marco van Basten en Louis van Gaal in huis te halen. De coach van de Amsterdamse voetbalclub heeft gisteren na een mislukt seizoen ontslag genomen en de trainer van de Alkmaarse landskampioen is nadrukkelijk in gesprek met Bayern München.

Beide clubs zoeken met name een trainer die voor stabiliteit en successen op zowel korte als lange termijn kan zorgen. Guus Hiddink, de succesvolste Nederlandse clubtrainer, zou zowel voor Ajax als AZ een droomkandidaat zijn. De bondscoach van Rusland en huidig interim-coach van Chelsea heeft gisteren voor de camera’s van de NOS laten weten dat hij niet in aanmerking komt. „Ik ben nu bij Chelsea”, stelde Hiddink. „Als die klus straks voorbij is, keer ik rustig terug naar Rusland.’’

Frank Rijkaard, de laatste Nederlandse coach die de Champions League won, in 2006 met Barcelona, is na een sabbatical van een jaar toe aan een nieuwe uitdaging. De oud-voetballer van Ajax heeft onlangs echter aangegeven dat zijn voorkeur uitgaat naar een club uit de Serie A of de Premier League. Clubs als AC Milan en Chelsea zouden interesse hebben in Rijkaard.

De Nederlandse coaches Co Adriaanse, Ronald Koeman en Dick Advocaat zouden volgend seizoen wel beschikbaar zijn om terug te keren naar het Nederlandse clubvoetbal. Adriaanse, die bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg moet vertrekken, werkte in het verleden – met wisselend succes – zowel bij Ajax als AZ.

Ronald Koeman is de laatste trainer die Ajax kampioen van Nederland maakte, in 2004. De oud-international, die zichzelf een ‘prestatietrainer’ noemt is echter meer een coach voor de korte termijn en lijkt daarmee meer geschikt voor AZ dan voor Ajax.

Advocaat is na een succesvol avontuur met Zenit Sint Petersburg toe aan een nieuwe uitdaging. Maar Advocaat heeft in het verleden affiniteit gehad met Ajax noch AZ.

Johan Neeskens, Danny Blind, Michael Laudrup en Steve McClaren behoren nu nog tot de categorie dark horses.