Chaos in Tbilisi

In Tbilisi is het gisteravond voor het eerst sinds het begin van de demonstraties op 9 april tot geweld gekomen toen betogers het hoofdbureau van politie belaagden. Ze eisten de vrijlating van drie andere activisten die een dag eerder waren gearresteerd omdat ze een televisiereporter in elkaar zouden hebben geslagen. Toen de betogers met stokken

Demonstratie in Tbilisi. (Foto Reuters)

Demonstratie in Tbilisi. (Foto Reuters)Demonstratie in Tbilisi. (Foto Reuters)

In Tbilisi is het gisteravond voor het eerst sinds het begin van de demonstraties op 9 april tot geweld gekomen toen betogers het hoofdbureau van politie belaagden. Ze eisten de vrijlating van drie andere activisten die een dag eerder waren gearresteerd omdat ze een televisiereporter in elkaar zouden hebben geslagen.

Toen de betogers met stokken op het hek begonnen te slaan en ook nog eens met hout en stenen begon te gooien, haalde de politie wapenstokken en schilden uit de kast. Het resultaat: zo’n dertig gewonden aan beide kanten. De loop van de gebeurtenissen is te volgen op het YouTube-filmpje hieronder.

Je ziet er heel goed hoe de politie zijn best doet de demonstranten tot kalmte te manen en ook hoe de boel uit de hand loopt. Zo moeilijk is dat overigens niet in Georgië, waar iedereen nogal heetgebakerd kan zijn.

Na afloop van de confrontatie tussen politie en betogers trok een groot deel van de demonstranten naar het parlementsgebouw, waar opnieuw om het aftreden van president Saakasjvili werd geroepen. Ook verzochten de leiders van de oppositie hun aanhangers om af te zien van geweld bij hun protesten.

Vanmiddag hebben westerse diplomaten de oppositieleiders gesproken en er bij hen op aangedrongen geweld in het vervolg uit de weg te gaan. Ook bevestigden die diplomaten dat de politie zich netjes had gedragen, wat op de videobeelden tenslotte duidelijk was te zien.

Het moet een raar gezicht zijn in Tbilisi. Enerzijds die dagelijkse chaos van de protesten, anderzijds de orde van de meer dan duizend NAVO-militairen die op oefening zijn. En dan loopt daar tussendoor ook nog de Nederlandse Kamercommissie van Buitenlandse Zaken rond. Ik ben benieuwd wat zij zullen rapporteren.

De situatie in Tbilisi is op dit moment explosief, zeggen sommige westerse en Georgische vrienden in Tbilisi die ik de afgelopen dagen vanuit Moskou aan de telefoon had. Niet door die NAVO-oefening, die zich op twintig kilometer oostwaarts van Tbilisi afspeelt, maar wel door de acties van de oppositie en de manier waarop president Saakasjvili daarop reageert.

Muiterij

Het handelen van Saakasjvili neemt ondertussen steeds absurdistischer trekken aan. Het hoogtepunt was de ‘muiterij‘ die eergisteren door de Georgische geheime dienst was ontdekt. Met behulp van 5.000 Russische militairen in Zuid-Ossetië gelegerde militairen zou een Georgische tankbrigade de NAVO-oefeningen willen verstoren en Saakasjvili en een aantal ministers willen vermoorden, aldus de Georgische regering in een eerste bericht. Ze hadden keurig op video vastgelegd hoe een ,,inmiddels gearresteerde” ex-officier het over die plannen had.

Opvallend is dat die betrokkenheid van de Russen al heel snel werd ingetrokken. Het had toch wel iets heel ongeloofwaardigs om te veronderstellen dat Moskou zo dom zou zijn om tijdens een NAVO-oefening Georgië binnen te vallen. Maar die video dan?

Westerse journalisten werden niet tot de basis toegelaten. Maarhun collega’s van de Georgische staatstelevisie wel en die maakten een prachtige propagandafilm, waarop je kon zien hoe Saakasjvili een aantal in militair uniform gestoken knapen, die schuldig naar de grond keken, streng toesprak. Daarbij keek hij zelf net als Hans Wiegel in zijn gloriedagen goed naar de camera. Voor een liefhebber van klassieke agitprop was het een onvergetelijk moment.


Meer over de Georgische oppositie en een reconstructie van de augustusoorlog tussen Georgië en Rusland op het nieuwsthema Georgië.
    • Michel Krielaars