BNP: Fortis eind 2009 uit het rood

De Franse bank BNP Paribas boekte een netto winst van 1,56 miljard euro in het eerste kwartaal. Dit resultaat ligt ruim 21 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar, maar is beter dan analisten hadden voorspeld. Vanaf eind dit jaar zal ook Fortis Bank België bijdragen in de winst.

Dat verklaarde de Franse bank gisteren bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. Baudouin Prot, bestuursvoorzitter van BNP Paribas, zei in de komende dagen groen licht van de Europese Commissie te verwachten voor de overname van driekwart van de bancaire activiteiten van Fortis België. Afgelopen maand werd die verkoop door de aandeelhouders van Fortis in Gent en Utrecht met ruim 70 procent goedgekeurd.

BNP-topman Prot zei dat de daadwerkelijke fusie tussen beide banken halverwege mei kan beginnen. In het najaar moet de volledige operatie zijn afgerond. De Franse bank heeft circa 60 werkgroepen ingezet om de integratie tot een goed einde te brengen.

Door de overname wordt BNP Paribas de grootste bank in de eurozone met een spaarsaldo van 540 miljard euro en 17 miljoen klanten. De merknaam voor de circa 1.100 bankkantoren in België en Luxemburg wordt „BNP Paribas Fortis”. Prot bevestigde gisteren dat hij rekent op ongeveer 500 miljoen euro aan synergievoordelen, maar hoeveel banen er door de fusie zullen verdwijnen is nog onduidelijk.

Het bestuur van BNP rekent erop dat Fortis Bank al in 2010 zal bijdragen tot de winst per aandeel, „maar de volledige synergievoordelen zullen pas in 2012 zichtbaar zijn”, aldus Prot.

De Belgische staat, die 25 procent van Fortis Bank behoudt, heeft ook een strategisch belang van 11,6 procent in BNP Paribas. De aandeelhouders van het beursfonds Fortis Holding – dat nu een pure verzekeraar is – delen in de winst die de Belgische staat op dit belang in BNP boekt. Maar alleen als het aandeel BNP weer boven de 68 euro stijgt. Vanmiddag ging de koers van de Franse bank met 4,6 procent omhoog naar 47,4 euro.