Bewijs 'Srebrenica' vernietigd

Het Joegoslavië-tribunaal heeft materiaal vernietigd dat afkomstig was uit massagraven rond Srebrenica.

Dat beweert de organisatie ‘Moeders van Srebrenica en Zepa’ na een gesprek met hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof gisteren in Sarajevo. Volgens een woordvoeder van het tribunaal in Den Haag heeft Brammertz de procedure uitgelegd en helemaal niet bevestigd dat er materiaal is vernietigd.

Het zou volgens de moeders gaan om een duizendtal persoonsbewijzen, foto’s en stukken kleding van slachtoffers die in massagraven waren gevonden. Als reden voor vernietiging wordt genoemd de slechte conditie van papier en kleding. Daardoor zou het onmogelijk zijn om het te archiveren.

De Moeders van Srebrenica en Zapa zijn zeer verbolgen over het vernietigen van materiaal van hun nabestaanden. „Volgende maand spreken we de president van het Joegoslavië-tribunaal over deze kwestie”, zei woordvoeder Muniba Subasic na afloop van het gesprek met Brammertz. „We vinden het schandalig.”

In juli 1995 werd de moslim-enclave Srebrenica door de Bosnische Serviërs veroverd. Srebrenica was kort daarvoor door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘veilig gebied’ voor Bosnische moslims. Na de verovering werden in een paar dagen tijd zo’n zevenduizend moslims door de Serviërs vermoord. Het is de zwaarste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het vernietigen van het materiaal werd aan het licht gebracht door journalisten van BIRN, een organisatie die in de Balkan onderzoeksjournalistiek verricht. Zij hebben vervolgens de moeders op de hoogte gebracht van hun bevindingen. „Het is gebruikelijk dat onderzoekers uit Den Haag alles meenemen wat ze vinden”, zegt een woordvoerder van de moeders in een toelichting. „Wanneer de opgravingen worden gedaan door lokale mensen dan worden gevonden spullen vaak overgedragen aan de nabestaanden.”

Volgens een woordvoerder van het tribunaal komt het voor dat materiaal uit (massa)graven wordt vernietigd wanneer het niet dient als bewijsmateriaal tijdens de processen van het VN-hof. Het wordt altijd gearchiveerd.