Afghanen woedend over dode burgers

Honderden Afghanen hebben vandaag in de hoofdstad van de westelijke provincie Farah met een demonstratie hun woede geuit over een bombardement, maandagavond, waarbij tientallen burgers zijn omgekomen. De politie dreef de betoging met waarschuwingsschoten uiteen.

Volgens lokale autoriteiten en het Rode Kruis hebben Amerikaanse luchtaanvallen de doden veroorzaakt. Maar de commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal David McKiernan, zegt aanwijzingen te hebben „die tot andere conclusies leiden”. Hij gaf daarover geen nadere informatie. Amerikaanse en Afghaanse onderzoekers zouden ter plaatse al begonnen zijn een onderzoek in te stellen.

Het Amerikaanse leger bevestigt dat het maandagavond in het gebied van het getroffen plaatsje Bala Boluk luchtaanvallen had uitgevoerd, op verzoek van commando-eenheden en gericht tegen Talibaanstrijders. Die zijn in grote aantallen in de provincie actief.

De gouverneur van de provincie zegt dat er meer dan honderd burgers zijn omgekomen. De Amerikaanse troepen en de NAVO hebben de afgelopen jaren veel steun verspeeld door burgerslachtoffers die vielen bij luchtaanvallen. Herhaaldelijk hebben de militaire leiders maatregelen beloofd om het aantal slachtoffers te beperken.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt te beschikken over getuigenverklaringen dat de burgers gedood zijn door granaten die Talibaanstrijders op hen afvuurden. Daarop zouden de Talibaan met de lijken en lichaamsdelen op een kar door de straten zijn gereden met het verhaal dat het om slachtoffers van Amerikaanse luchtaanvallen ging.

President Karzai noemde de burgerdoden gisteren in Washington „niet te rechtvaardigen en onacceptabel”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei dat de VS de doden „diep, diep betreuren”. (AP, Reuters)