8 redenen om uit te gaan

1 cd presentatie

Matik

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 23.30u. Toegang: 8 euro. www.melkweg.nl

De Amsterdamse band Matik lanceert vanavond haar titelloze debuutalbum met een release party. Tijdens het feest draaien ook The Walk&Rogerseventytwo en de Disctwins.

2 jazz

Rotterdam Student Jazz Festival

Rotterdam: Watt. Tijd: 22.00u. Prijs: 15 euro. www.watt-rotterdam.nl

Jazzfestival met o.a. saxofonist Hans Dulfer, de Engelse vocalist/dj Ben Westbeech, ‘organ-based jazz funk’ van het Leslie Nielsen trio, de elfkoppige Wicked Jazz Sounds Band en de Groover Big Band uit Delft.

3 huiskamerconcert

Live in the Living

Maastricht: Bonnefantenmuseum. Tijd: 20.30u. www.bonnefanten.nl

Als onderdeel van het parallelprogramma bij de tentoonstelling Exile on Main St. een intiem concert van André Manuel en Luc de Vos.

4 talkshow

De Unie Late Night

Rotterdam: De Unie. Tijd: 22.00u. www.deunielatenight.nl

De Unie Late Night is een Rotterdamse talkshow gehost door schrijver Ernest van der Kwast en multimediakunstenaar Jonas Vorwerk. Met Sjoerd van Oortmerssen – ‘ex-jakhals goes Villa Achterwerk’ – , Anastasia & Elena de Ruyter – ‘de zoetste Russische vrouwen van R’dam’ en een live optreden van Furlan Williams.

5 kamermuziek

Kamermuziekfestival Almere

Almere. Van 7 t/m 23 mei. www.kamermuziek-almere.nl

Tijdens het negende Kamermuziekfestival Almere treden op verschillende locaties in de stad nationale en internationale musici op, o.a. het Combattimento Consort Amsterdam, de violiste Frederieke Saeijs, The King’s Singers uit Londen en het Hongaars Franz Liszt Kamerorkest. Vanavond (19.00u) is er als onderdeel van het jongerenprogramma een Masterclass Piano door pianiste Nino Gvetadze.

6 clubavond

The Jazzberry Sessions

Amsterdam: Hotel Arena. Tijd: 22.00-04.00u. Entree: 12,50 (vvk)/ 15 euro (deur). www.jazzberry.nl

Nieuwe clubavond waar soul, funk, (nu)jazz, world, latin en (deep)house beats worden aangevuld door jonge live acts. Te gast: Kraak & Smaak.

7 literair

Nieuw Amsterdam Live

Amsterdam: Stanislavski, Stadsschouwburg. Tijd: 17.00-18.30u. Gratis. www.stanislavski.nl

Uitgeverij Nieuw Amsterdam krijgt een maandelijks literair programma in het nieuwe café-restaurant in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het programma biedt cabareteske, serieuze en ontroerende voordrachten, soms met muzikale omlijsting. Sneldichter/romanschrijver Nico Dijkshoorn bijt vanmiddag het spits af.

8 filmfestival

Latin American Film Festival

Utrecht. Van 7 t/m 13 mei in het Louis Hartlooper Complex, op 14 & 15 mei op het Ledig Erf. www.laff.nl

Naast Latijns-Amerikaanse speelfilms, korte films en documentaires biedt het LAFF ook lezingen, debatten, een tentoonstelling, een masterclass en veel muziek en dans.