10 x aardbeien toe

Hoewel aardbeien met enig beleid ook in voorgerechten en salades passen, zijn ze toch in de eerste plaats toetjesmateriaal. Ideaal toetjesmateriaal mogen we wel zeggen, want je maakt er in een handomdraai iets lekkers mee. Vandaag een paar simpele ideeën:

1Halveer 400 gram aardbeien en marineer ze in 2 eetlepels limoncello. Schep in 4 schaaltjes elk een bol citroensorbetijs en een bol vanille-ijs. Verdeel aardbeien en marinade over het ijs.

2Houd van 500 gram aardbeien 4 exemplaren apart en prak de rest tot grove moes. Meng er 2 eetlepels gestampte muisjes door. Leg 4 beschuiten in 4 schaaltjes en verdeel hierop de aardbeienmoes. Schenk er volle yoghurt over en garneer met een aardbei.

3Meng 3 eetlepels suiker met ½ theelepel kaneelpoeder. Zet een schaal aardbeien op tafel, ernaast een kommetje met rode port en één met kaneelsuiker. Laat iedereen een aardbei bij het kroontje pakken, eerst in de port en daarna in de kaneelsuiker dippen.

4Spatel 100 ml lobbige slagroom door 250 gram ricotta. Maak een siroop van 250 ml water met 100 gram suiker, 1 opengesneden vanillestokje en reepje sinaasappelschil. Pocheer hierin 400 gram aardbeien, met een paar tegelijk en maar 10–15 seconden. Serveer de aardbeien en een beetje van de siroop met een schep roomricotta.

5Maak een fruitsalade van 250 gram gehalveerde aardbeien, 2 bananen in plakjes, 1 mango in blokjes, 1 eetlepel fijngesneden verse muntblaadjes en het sap van 1 sinaasappel. Laat de smaken een half uur intrekken.

6Halveer 400 gram aardbeien en marineer ze in 2 eetlepels balsamicoazijn en 2 theelepels honing. Leg 4 plakken jonge chèvre op 4 borden en zet ze heel kort onder de grill. Schep de aardbeien naast de smeltende geitenkaasjes en bemaal met zwarte peper.

7Pureer 400 gram aardbeien en 3 eetlepels poedersuiker. Houd de helft apart en mix 400 ml Turkse süzme (10 procent vet) yoghurt en 1 eetlepel rozenwater door de rest. Spatel de aardbeienpuree losjes door de aardbeienyoghurt, zodat een marmereffect ontstaat. Verdeel over 4 schaaltjes en serveer met lange vingers.

8Halveer 400 gram aardbeien en verdeel samen met 75 gram witte amandelen over 4 grote wijnglazen. Bestrooi met 1–2 theelepels suiker per glas. Schenk de glazen vol met jonge Côte du Rhône en geef er een lepel bij.

9Steek met behulp van speciale kookringen 4 rondjes uit 4 plakken roombotercake. Zet de ringen inclusief cake op een schaal. Mix 2 eetlepels lemon curd door 100 gram mascarpone en 100 gram naturel roomkaas en verdeel dit over de cakebodems. Laat opstijven in de koelkast en garneer de taartjes met 250 gram aardbeienplakjes. Haal vlak voor het serveren de ringen weg.

10Serveer strawberry daiquiri’s als dessert: Pureer 200 gram aardbeien met 1 eetlepel poedersuiker en doe dit in een cocktailshaker. Voeg 120 ml witte rum, 120 ml limoensap en flink wat ijsgruis toe en shake. Schenk door een zeef in 4 gekoelde cocktailglazen.

Op nrc.tv bakt Janneke een aardbeientaart. Praat mee over aardbeien en aardbeienrecepten op nrcnext.nl/koken.