Wisselend succes op veilingen New York

Op de eerste dag van de voorjaarsveilingen in New York bleef een belangrijke Picasso onverkocht. Eén persoon bood ver onder de minumumprijs van 16 miljoen dollar. En voor het bronzen beeld van een kat van Alberto Giacometti wilde gisteravond bij Sotheby’s niemand een aanvaardbare prijs betalen. Compositie in zwart en wit met dubbele lijnen van Mondriaan uit 1934 bracht met 9,3 miljoen dollar bijna twee maal meer op dan verwacht. De totale opbrengst van de veiling was 61,3 miljoen dollar, 20 miljoen minder dan de lage schatting. Het aantal verkochte werken met 29 van de 36 was redelijk. Vooral schilderijen van impressionisten als Monet en Pissaro deden het goed. Ook Tamara de Lempicka uit de collectie van de Duitse modeontwerper Wolfgang Joop lag goed in de markt. Het portret van de Parijse socialite Marjorie Ferry werd verkocht voor 4,8 miljoen dollar.

Vandaag en morgen gaan de veilingen in New York verder en volgende week volgt de modernste kunst. Het aanbod is kleiner dan vorig jaar. Volgens Emmanuel Di-Donna van Sotheby’s omdat tegen de huidige marktprijzen weinig mensen bereid zijn afstand te doen van hun schilderijen. En er is huisgehouden onder de kapitaalkrachtige kopers. De onverkochte Picasso, een portret van zijn dochter uit 1938, was van één van de slachtoffers van beurszwendelaar Bernard L. Madoff.