Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De volgens velen dramatische omzetdaling in de horeca wordt aangekaart in een reportage over de familie Epping in IJsselstein. De twee broers hebben een hotel en restaurant. In april zat het restaurant vaak maar voor de helft vol. Ned. 1, 17.59-18.40u

Terzake Wat is Fiat van plan met de fabriek van Opel in Antwerpen? Verder onder anderen Guido Fonteyn, die vertelt over zijn morgen te verschijnen boek Over de taalgrens - van Komen naar Voeren.Canvas, 20.00-20.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Sinds de Talibaan in Pakistan een grootscheeps offensief hebben ingezet tegen regeringstroepen groeit de bezorgdheid om het daar aanwezige atoomarsenaal. Vooral nu de Pakistaanse regering de ruim half miljoen inwoners van de Swat Vallei heeft opgeroepen het gebied te ontruimen. Gesproken wordt met Ko Colijn, hoogleraar internationale betrekkingen en deskundige op het gebied van wapenexport en terrorisme.Ned. 2, 22.15-22.50u

praatprogramma

Pauw & Witteman. Vanavond met onder anderen oud-premier Guy Verhofstadt van België.Ned. 1, 23.10-0.05u.

documentaire

Nooit meer laf. Tweede en laatste deel van een documentaire over Gerrit Gunnink, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de knokploeg Meppel. Onderzoeksjournalist Geertjan Lussche reconstrueerde twee episodes uit het verzetsverleden van de met zijn geweten worstelende Gunnink. In het vanavond uitgezonden deel krijgt Gunnink opdracht een onderduiker naar het station van Meppel te brengen. Deze man is sindsdien spoorloos.Ned. 2, 22.50-0.00u

sport

Champions League: Chelsea-Barcelona. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag (vanaf 20.40u.), analyse in de rust en nabeschouwing van de returnwedstrijd in de halve finales tussen het Chelsea van interimcoach Guus Hiddink en Barcelona. De heenwedstrijd vorige week eindigde verrassend in 0-0. Vorig seizoen verloor de Catalaanse wonderploeg in de halve finale van de latere winnaar Manchester United.Ned. 3, 20.15-23.00u.

Amusement

Advocaat van de duivel. Gretta Duisenberg, geboren Greetje Nieuwenhuizen, is de vijfde hoofdpersoon in het AVRO-programma Advocaat van de Duivel. Tegen de strijdster voor de rechten van het Palestijnse volk zijn drie aanklachten geformuleerd: ‘Gretta Duisenberg steunt Hamas en daarmee de terreur tegen Israël’, ‘met haar oproep tot een nieuwe intifada zaait ze haat tegen de joodse gemeenschap’ en ‘ze maakt zich schuldig aan antisemitisme’. Duisenberg wordt in het programma verdedigd door advocaat Gerard Spong. Zijn opponenten zijn rabbijn Lody van der Kamp en hoogleraar interculturele studies David Pinto. Een vijfkoppige burgerjury velt het eindoordeel of Duisenberg schuldig of onschuldig is.Ned. 2, 20.50-21.30u.

Docudrama

Hindenburg. Op 6 mei 1937 verongelukte het luchtschip LZ129 Hindenburg tijdens het afmeren aan een landingsmast in Lakehurst bij New York. De 244 meter lange, met waterstof gevulde zeppelin, vloog in brand. Zesendertig mensen kwamen om. Het drama blijft vooral tot de verbeelding spreken doordat de ramp live voor de radio werd verslagen - door verslaggever Herbert Morrison, en nog steeds bloedstollend om te horen – en ook op film werd vastgelegd. Channel Four maakte van deze (wellicht eerste) massamediaramp een gedramatiseerde documentaire. Met authentieke archiefbeelden, geluidsopnames en getuigenverklaringen, aangevuld met nagespeelde reconstructies.Canvas, 23.00-1.10u.

Radio

De Avonden. Anton de Goede praat met architectuurkenners Paul Groenendijk en Piet Vollaard. Zij maken al zo’n dertig jaar architectuurgidsen. Aanleiding van dit gesprek is het verschijnen van hun Architectuurgids Nederland (1980-nu). Radio 6, 20.05-21.00u.

Tchongkast. Komt alle hippe muziek uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten?Bij radio, televisie, muziekbladen en de popjournalistiek lijkt weinig interesse voor wat er buiten de amusementsindustrieën van Engeland en de VS wordt gecreëerd. Jaïr Chong gaat daarom wekelijks op zoek naar ‘edgy’ klanken uit de rest van de wereld.Radio 6, 0.02-1.00u