VN: in Gaza-aanval Israël onachtzaam

Het Israëlische leger heeft zich schuldig gemaakt aan grove onachtzaamheid tijdens zijn offensief in de Gazastrook, zo concludeert een onderzoek van de Verenigde Naties naar aanvallen op VN-gebouwen tijdens de gevechten tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die de commissie van onderzoek in februari benoemde, zei gisteren in New York dat hij Israël 11 miljoen dollar vergoeding zal vragen voor schade aan VN-scholen en andere VN-gebouwen.

Jeruzalem heeft het rapport meteen als vooringenomen verworpen. Volgens de Israëlische regering gaat het onderzoek eraan voorbij dat Israël in de aanval was tegen een terroristische organisatie, dat wil zeggen de fundamentalistische groep Hamas, en hebben de onderzoekers zich door Hamas laten inpakken. Minister van Defensie Ehud Barak herhaalde dat Israël „het meest moreel verantwoorde leger” ter wereld heeft.

Van het rapport is gisteren een 27 pagina’s tellende samenvatting aan de leden van de VN-Veiligheidsraad en Israël toegestuurd. Het volledige, 184 pagina’s tellende rapport blijft volgens Ban geheim omdat het informatie bevat die het de veiligheid van de VN in gevaar kan brengen.

Israël lanceerde het offensief eind december om een einde te maken aan de raketbeschietingen door Hamas op het zuiden van Israël. De campagne, die 18 januari eindigde, eiste de levens van circa 1.300 Palestijnen, van wie honderden burgers. Er kwamen uit Israël tien militairen en drie burgers om. Er werd voor honderden miljoenen dollar schade aangericht.

Volgens de VN zijn in zeven van de negen onderzochte gevallen Israëlische militaire acties verantwoordelijk voor doden, gewonden en schade. Een achtste aanval is het werk van Hamas en in het negende geval is de verantwoordelijkheid niet met zekerheid vast te stellen.

Onder andere concludeerden de onderzoekers dat Israëlische troepen hun verantwoordelijkheid om VN-staf en burgers te beschermen hadden geschonden, toen ze mortiergranaten afschoten die neerkwamen bij een VN-school. Dertig tot veertig mensen die zich in de buurt van de school bevonden, werden daarbij gedood.

Het rapport onderstreept ook dat Israëlische beschuldigingen dat Palestijnen hadden geschoten vanuit VN-gebouwen „onwaar waren”. En dat ze bleven klinken, ook nadat bekend had horen te zijn dat ze onwaar waren. Verder werden ze onvoldoende „ teruggenomen en publiekelijk betreurd”. Barak herhaalde de beschuldiging gisteren. (Reuters, AP, AFP)