Theatermaker Augusto Boal (78) overleden

Amsterdam, 6 mei. - De Braziliaanse politiek theatermaker Augusto Boal, die met zijn Theater der Onderdrukten aan de wieg stond van het vormingstheater, is zaterdag in zijn woonplaats Rio de Janeiro op 78-jarige leeftijd overleden aan leukemie. Boal schiep zijn vormingstheater in de jaren zestig, als middel om de armen en andere verdrukten politiek bewust te maken. Het toenmalige regime zette hem gevangen en heeft hem gemarteld. In 1971 vluchtte hij naar het buitenland. In ballingschap schreef hij zijn invloedrijke boek Teatro del oprimido (1975), vertaald als Theatre of the Oppressed, waarin hij zijn methode uiteenzette. Na de val van het regime keerde hij in 1988 terug naar Brazilië. Boal zat in zijn nadagen in het parlement van Rio. In zijn vier parlementaire jaren werden dertien wetten aangenomen die door middel van een nieuwe vorm van theaterdemocratie (`Wetgevend Theater`) waren ontwikkeld. In Boals theater werd het publiek bijvoorbeeld uitgenodigd de hoofdpersonen te vervangen om zo tot revolutionaire inzichten te komen. Nederlandse gezelschappen als Proloog en Het Werkteater borduurden in de jaren zeventig en tachtig voort op deze vorm van theater, die wil aanzetten tot maatschappelijke of persoonlijke verandering.