The Hunter aan de belastingtelefoon

From: Jan Kees de Jager

To: Barack Obama

Re: Dutch tax haven

Mr. President,

Herinnert u zich mij nog van de G20-top waar ik onze prime minister verving? That’s me. I’m the tax man.

Deze week noemde u Nederland een belastingparadijs. Geen misverstand: u heeft gelijk. Niet voor de eigen bevolking, want die betaalt straffe tarieven in de inkomstenbelasting, en ook niet voor eigen bedrijven, want wij hanteren tarieven in de vennootschapsbelasting die in Europa redelijk in de pas lopen.

Maar voor buitenlandse constructies is Nederland een fiscaal paradijs. Financiële trustmaatschappijen en royalty-bv’s van rockbands betalen bij ons lage belastingen. The Rolling Stones en U2 zijn voor hun muziekrechten in Amsterdam gevestigd.

Pijnlijk was wel dat uw aanval op de belastingintegriteit van Nederland kwam op 5 mei. Dat is de dag waarop wij vieren dat de Amerikanen ons in 1945 bevrijdden en de rechtsstaat werd hersteld. Nederland is niet illegaal bezig. Net als andere belastingparadijzen hebben we fiscale constructies keurig in onze wetgeving vastgelegd.

Maar ter zake. U kent zonder twijfel de staat Nevada. Daar kun je niet alleen huwelijken in een kwartier afsluiten (en in een flits weer scheiden), of razendsnel een fortuin verliezen in de casino’s, je kunt er ook in een uur een nieuw bedrijf oprichten. Met ‘limited reporting and disclosure requirements ’ volgens de officiële website van de staat.

In Nevada worden 80.000 bedrijven per jaar geregistreerd. Valt er zoveel te ondernemen in de woestijn? De IRS, uw eigen belastingdienst, heeft uitgezocht dat meer dan de helft van die bedrijven eerder in andere Amerikaanse staten de fiscale wetgeving heeft geschonden.

De staat Delaware is al tientallen jaren bekend als fiscaal vriendelijk voor multinationals en Wyoming is ook populair omdat er met minder informatie een bedrijf opgericht kan worden dan nodig is om een rijbewijs aan te vragen.

Ik ben opgelucht dat u na een demarche van onze ambassadeur in Washington Nederland alweer van uw zwarte lijst heeft afgevoerd. Maar hij heeft niet alles verteld. Parmalat, het Italiaanse zuivelconcern dat aan fraude ten onder ging, had zijn statutaire hoofdkantoor om fiscale redenen in Amsterdam. ’s Werelds grootste staalconcern, ArcelorMittal, bezit geen Nederlandse activiteiten, maar is genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Fiscaal blijven wij aantrekkelijk voor buitenlandse firma’s.

w.g.

J.C. De Jager

Roel Janssen

    • Roel Janssen