Sarkozy: pact Turkije

De Europese Unie moet „stoppen met zichzelf te verzwakken door eindeloze uitbreiding”. Wel moet er snel werk worden gemaakt van een economisch en veiligheidspact met Turkije als alternatief voor het EU-lidmaatschap.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren gezegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij UMP in het Zuid-Franse Nîmes.

Op termijn kan volgens Sarkozy een zelfde voorstel worden gedaan aan Rusland. Op die manier kan een grote economische en veiligheidszone met 800 miljoen inwoners worden gecreëerd, aldus de Franse president. Dat heeft volgens hem meer kans op slagen dan de verdere uitbreiding van de EU.

Om sterker te worden moet Europa zijn grenzen vastleggen, verkondigde Sarkozy. En de Europese Unie moet de vraag wat ze kan doen vervangen door de vraag wat ze wil doen. Als voorbeeld noemde Sarkozy het idee van een gemeenschappelijke Europese aankoop van gas. Zo zouden de 27 EU-lidstaten veel gemakkelijker hun strategie over energie kunnen bepalen tegenover Rusland. Ook hield hij een pleidooi voor Europese regels voor de financiële wereld.

De toespraak van Sarkozy als startschot voor de Europese campagne van de UMP was opmerkelijk, omdat presidenten in Frankrijk doorgaans geacht worden boven de partijen te staan. Sinds 1979 verloor de partij die de president levert vijf van de zes keer bij de Europese verkiezingen.