Rijksmuseum heeft Berckheyde terug

Het schilderij De bocht van de Herengracht (1671-72) van Gerrit Berckheyde is terug in Nederland. Dat heeft het Rijksmuseum bevestigd. Vorige maand werd bekend dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase het werk claimde. De vorige eigenaar, belegger Louis Reijtenbagh, had het in onderpand gegeven voor een miljoenenlening.

De bocht van de Herengracht, afgelopen maanden te zien op een expositie in Washington, is volgens het Rijksmuseum op het afgesproken tijdstip naar Nederland teruggekeerd, „zonder dat een procedure is gevoerd”. Het werk staat in het Rijksmuseum, waar het acclimatiseert na de vliegreis. Vanaf 12 mei wordt het tentoongesteld.

Volgens Taco Dibbits, hoofd collecties van het Rijksmuseum, heeft JPMorgan Chase uiteindelijk geen aanspraak gemaakt op het werk. „Dus kon het schilderij de VS zonder problemen verlaten.” Ook ABN Amro, die eveneens Reijtenbaghs collectie claimt, maakt er geen aanspraak op. Bij een kort geding vorige week trof de bank een schikking met Reijtenbagh.

Het Rijksmuseum blijft erbij dat de Nederlandse staat altijd de rechtmatige eigenaar is geweest. Dibbits: „Ons koopcontract vrijwaart ons van claims van derden. Het werk was in Nederland tijdens de aankoop. Toekomstige claims vallen onder het Nederlands recht.”

Meer over Berckheyde en Reijtenbagh op nrc.nl/kunst

    • Sandra Smallenburg