Politie lost schoten bij groot gevecht R'dam

Het Bevrijdingsfestival naast de Erasmusbrug in Rotterdam is gisteravond uit de hand gelopen na een vechtpartij tussen twee groepen jongeren. Agenten die waren opgeroepen, hebben waarschuwingsschoten in de lucht gelost nadat zij zich „in het nauw gedreven” voelden, stelt een woordvoerder van de politie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is „erg kwaad” dat de politie is belaagd. „Het is respectloos en onacceptabel gedrag, zeker op een dag als Bevrijdingsdag”, zegt zijn woordvoerder. De burgemeester laat onderzoek doen naar de toedracht van de gebeurtenissen.

De politie had een melding gekregen over een steekincident in de mensenmassa op het Willemsplein. Er zou een vechtpartij zijn.

„Onmiddellijk daarna keerde het publiek zich tegen de politie”, zegt een woordvoerder. „Zij voelde zich fysiek bedreigd.” Een groep van circa twintig agenten loste vervolgens de schoten in de lucht. Daarna is in overleg met de organisator van het feest besloten om het feest eerder te beëindigen.

Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was van de vechtpartij. Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om een groep Feyenoordhooligans die ruzie zocht met een groep Antilliaanse jongeren. De politie noch de organisator JMR kon daar in afwachting van het onderzoek iets over zeggen. De gewonde van de steekpartij is niet aangetroffen, aldus de politie.