Pakistan dreigt met aanval in Swat

De dreiging van een militaire operatie door het Pakistaanse leger tegen de Talibaan heeft gisteren een grote evacuatiestroom in de Pakistaanse Swat-vallei op gang gebracht. Volgens ooggetuigen probeerden duizenden mensen met voertuigen en te voet het gebied te ontvluchten.

Inwoners van Mingora, de belangrijkste stad in de Swat-vallei, kregen gistermiddag de opdracht de stad onmiddellijk te verlaten. De overheid zegt dat de vluchtelingenstroom kan oplopen tot 500.000 mensen. De Talibaan maakte zich op voor de aanval van het Pakistaanse leger door overheidsgebouwen in te nemen.

Een offensief tegen de Talibaan zou een zware tegenslag betekenen, zo niet het einde, van het omstreden vredesakkoord dat de Pakistaanse regering in februari sloot met de Talibaan in Swat. De regering stemde in met de invoering van de shari’a (islamitisch recht), in ruil voor een einde aan het geweld tegen burgers, politie en militairen. Dat akkoord is in binnen- en buitenland veroordeeld als capitulatie voor de Talibaan, die de vallei in de afgelopen twee jaar met bruut geweld onder controle kregen. Gevreesd wordt dat shari’a-rechtspraak in Swat neerkomt op een legitimering van het Talibaan-bewind.

De zorgen over het akkoord groeiden de afgelopen weken toen de Talibaan delen van de aan Swat grenzende regio Buner innamen. Waarnemers zagen daarin een opmars van de Talibaan richting hoofdstad Islamabad, slechts honderd kilometer afstand van Buner. Ook is gebleken dat de Talibaan doorgaan met het vernietigen van scholen en dat ze weigeren de wapens neer te leggen.

De evacuatie van Mingora valt samen met een bezoek van de Pakistaanse president Zardari aan de VS. Hij spreekt vandaag met president Obama over de groeiende invloed van moslimextremisten in Pakistan. Obama wil het belang van Pakistaanse betrokkenheid bij de bestrijding van Talibaan en Al-Qaeda in buurland Afghanistan benadrukken. Pakistan moet meer doen om extremisten hun toevluchtsoorden in de grensgebieden te ontnemen, vindt Obama.

    • Hanneke Chin-A-Fo